Een wedstrijd om te vergeten, een boekje om te bewaren

12 september 2019

Een blik in de FC Today van FC Utrecht - FC Emmen op 16 september 2018.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - FC Emmen, een blik in de FC Today die werd uitgegeven in het seizoen 2018/2019.

Een wedstrijdmagazine over een Eredivisie-ontmoeting tussen FC Utrecht en FC Emmen in Stadion Galgenwaard? Dat heb je in feite zo gevonden; er bestaat er namelijk maar één van. Dat is de FC Today van 16 september 2018, de dag waarop de Utrechters en de Emmenaren elkaar voor het eerst in Eredivisieverband troffen. Die dag neemt Marinus Dijkhuizen de honneurs waar in de dug-out van FC Utrecht, nadat in aanloop naar het duel met de Emmenaren de samenwerking tussen de Domstedelingen en trainer/coach Jean-Paul de Jong is beëindigd. ‘Uiteindelijk hebben Jean-Paul en de club in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen’, zegt Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam erover in het programmaboekje.

Daarin komt Urby Emanuelson uitgebreid aan het woord. De middenvelder gaat in een interview in op zijn rol binnen en buiten de lijnen. ‘Wij moeten niet gaan denken dat dit makkelijk wordt’, aldus de routinier over het treffen met FC Emmen. ‘Daar is ook geen reden voor. FC Emmen is een ploeg die nog onbevangen speelt en niet veel te verliezen heeft in de competitie.’

Dat blijkt die middag in Stadion Galgenwaard. Daar zien 16.720 toeschouwers de Utrechters via Sander van de Streek op een 1-0 voorsprong komen, maar zijn zij er ook getuige van dat de FC uit de Domstad met een man minder – juist Emanuelson krijgt rood die dag – zich stukbijt op de Drenten. Goals van Luciano Slagveer en Glenn Bijl bezorgen de ploeg van Dick Lukkien een 1-2 overwinning aan het Herculesplein.

In het programmaboekje van die dag is een poster opgenomen van Nicolas Gavory. Het is niet het enige deel van de uitgave die verzamelwaarde heeft. Dat geldt ook voor de cover. De voorpagina van het boekje vormt namelijk, samen met de voorpagina’s van de eerste zestien Eredivisiethuispartijen van het seizoen, één groot geheel. Als je de boekjes 1 tot en met 16 in vier rijen van vier neerlegt, ontwaart er zich een grote poster. Hartstikke leuk natuurlijk, al weegt het op 16 september 2018 niet op tegen de bittere nasmaak van de nederlaag. Een wedstrijd om snel te vergeten, wellicht. Maar een boekje om te bewaren.