Blauw? Rood en wit zul je bedoelen!

26 september 2019

Een blik in het wedstrijdmagazine dat werd uitgebracht ter gelegenheid van FC Utrecht - Willem II in 1982.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - Willem II, een blik in het programmaboekje dat bij dat affiche hoorde in 1982. 

Mooie tijden zijn het voor SupportersVereniging FC Utrecht. Een supportershome wordt gebouwd en geopend, in Stadion Galgenwaard nog wel! ‘Zover mij bekend, is er in ons land geen supportersvereniging die een eigen ruimte heeft in het stadion van de favoriete klub. Wij zijn, dacht ik, de eerste klub, die daar de beschikking over krijgt’, laat voorzitter Bert Viegen optekenen in de F.C. Utrecht Thuis van 26 september 1982. ‘Dat we dit krijgen hebben we te danken aan Nissan. Vooral direkteur Tjan heeft zich er enorm voor ingespannen’, legt Viegen uit. ‘Nissan betaalt de huur, doet iets aan de vloerbedekking en de heer Tjan gaat ook proberen om bijv. de Ballast-Nedam te bewegen iets te doen aan de inrichting. Wat dat betreft zijn we Nissan enorm dankbaar, dat men ons, supporters, op die manier op een geweldige wijze de helpende hand toesteekt.’

Een eigen home, dankzij Nissan.

De supporters van FC Utrecht worden op de dag waarop deze boodschap in het programmaboekje te lezen is, door hun favoriete ploeg bovendien getrakteerd op een overwinning. Koos van Tamelen scoort in de slotfase van de eerste helft de 1-0 en nog voor de pauze wordt het ook 2-0, door een eigen goal van Clemens Bastiaansen. Daar blijft het die dag bij in de Domstad. 

De selectie van FC Utrecht, destijds.

Willem II? Dat is, in een bepaald opzicht, al blij dat het uberhaupt aan de match kan beginnen, zo blijkt uit het voorwoord van Piet Imbos. ‘In Tilburg is men met Willem II ook door een vreselijk diep dal gegaan’, schrijft hij. ‘Het voortbestaan van de tricolores heeft lange tijd aan een zijden draadje gehangen. Maar ook hier wist met zich te ontworstelen aan de definitieve opheffing. Wat dat betreft ligt er een parallel tussen beide teams.’ 

Wim Flight sierde die dag de voorpagina van het programmaboekje.

Verderop in de uitgave wordt, in een vrij kort bericht, ingegaan op een geruchtenstroom omtrent de clubkleuren van FC Utrecht. ‘Ergens is een bericht gelanceerd, dat sponsor Nissan zou eisen, dat FC Utrecht voortaan in het blauw zou gaan voetballen en het rood-wit – nota bene de officiële clubkleuren – maar opgeborgen moest worden’, zo valt er te lezen. ‘Manager Hesselberth: ,,Waar dat bericht vandaan komt, weet ik niet. Maar het is wel uit de lucht gegrepen. De afspraak is alleen, dat we blauwe kousen zouden dragen. Aan die wens wordt voldaan. Verder blijft het rood en wit.’’ Waarvan akte! 

Blauw? Rood en wit, dus!