Drie keer raak, drie punten erbij

14 september 2019

FC Utrecht verslaat FC Emmen met 3-1.

Met 3-1 heeft FC Utrecht vanavond (zaterdag) gewonnen van FC Emmen. In Stadion Galgenwaard kwamen namens de Utrechters Adrián Dalmau, Gyrano Kerk en Jean-Christophe Bahebeck tot scoren en bleef het spannend tot de allerlaatste minuut.

De bal op een meter of twintig van het Utrechtse doel, de blessuretijd in volle gang. En de marge? Minimaal; één doelpunt. Het staat 2-1 voor FC Utrecht op het moment dat Sergio Peña zichzelf achter een vrije trap zet. De international van Peru kan de Emmenaren een punt en daarmee een topavond bezorgen, maar het gros van de aanwezigen in Stadion Galgenwaard wil daarvan niks weten. En haalt opgelucht adem als de inzet van de Zuid-Amerikaan strandt.

Bahebeck beslist de pot
Een paar minuten later maakt Jean-Christophe Bahebeck aan alle onzekerheid een einde. De Fransman, in de blessuretijd ingevallen, blijft oog in oog met Dennis Telgenkamp koel en schiet raak: 3-1. Pot gespeeld. Drie punten voor FC Utrecht, nul punten voor de Drenten. Voor het eerst in de Eredivisie lukt het de Utrechters om de Emmenaren over de knie te leggen. En Bahebeck? Hij is de tweede speler van FC Utrecht die zo laat als in de 96ste minuut een goal maakt in de Eredivisie. De eerste speler die dat flikte, was ook een Fransman: Sébastien Haller in augustus 2015 in een duel met Feyenoord.

Dalmau kopt zichzelf in mooi rijtje
Adrián Dalmau opent het bal in de Domstad. Met de rust al enigszins in zicht kopt de Spanjaard raak en daarmee opent hij niet alleen de score (1-0), maar maakt hij ook zijn derde treffer in Utrechtse dienst in drie optredens. Dalmau is daarmee de vierde speler die in elk van zijn eerste drie Eredivisiepotten tot scoren komt. Hem gingen in het verleden Michel Beukers, Ruud Boymans en John Moore voor.

Kerk verdubbelt de marge
Ook met het hoofd, maar dan in de tweede helft: een goal van Gyrano Kerk. Na een fraaie hoekschop van Adam Maher knikt de aanvaller de bal tegen de touwen, om vervolgens bijna letterlijk een gat in de lucht te springen voor een uitzinnige Bunnikside: 2-0. Met dank aan de goal van Kerk kan FC Utrecht de drie punten welhaast ruiken. Na de eerste zes speeldagen op tenminste tien punten komen; FC Utrecht deed het voor het laatst in 2014/2015. En kan dat nu dus weer doen, maar dan moet de buit wel worden binnengehaald.

Plus drie
En dat lijkt nog even in het gedrang te komen. Want Michael de Leeuw schiet na een splijtende steekpass van Nikolai Laursen de bal in de verre hoek achter Maarten Paes (2-1). Een dik half uur is er dan nog te spelen in een sfeervol Stadion Galgenwaard, waarin FC Utrecht behoorlijk wat kansen krijgt om de score op te voeren - onder meer via Simon Gustafson, Sander van de Streek, Dalmau en Willem Janssen - maar daarmee wacht tot het allerlaatste moment. Voor de eindafrekening maakt dat niet uit: drie punten erbij, daar gaat het om. 

Volgende halte: Abe Lenstra Stadion
FC Utrecht gaat vanaf nu toewerken naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Die pot staat ingepland voor zondag 22 september, aftrap om 12.15 uur in het Abe Lenstra Stadion. Voor het duel met de Friezen hebben inmiddels ruim 300 supporters van FC Utrecht een kaartje en zijn bovendien nog tickets verkrijgbaar. Daarover kun je HIER meer informatie vinden. 

FC Utrecht - FC Emmen 3-1 (1-0)
38. Adrián Dalmau 1-0
54. Gyrano Kerk 2-0
58. Michael de Leeuw 2-1
90+6. Jean-Christophe Bahebeck

Gele kaarten: Adam Maher, Willem Janssen, Issah Abass (FC Utrecht), Michael Chacón, Jan-Niklas Beste, Nikolai Laursen, Sergio Peña (FC Emmen).

Toeschouwers: 17.661.

Scheidsrechter: Rob Dieperink.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber, Justin Hoogma, Willem Janssen, Mark van der Maarel; Adam Maher, Simon Gustafson (80. Issah Abass), Bart Ramselaar (85. Giovanni Troupée); Gyrano Kerk, Adrián Dalmau (90+1. Jean-Christophe Bahebeck), Sander van de Streek.

Opstelling FC Emmen: 
Dennis Telgenkamp; Glenn Bijl, Michaël Heylen, Nick Bakker, Jan-Niklas Beste; Tom Hiariej (75. Filip Ugrinic), Michael Chacón (81. Wouter Marinus); Nikolai Laursen, Sergio Peña, Luciano Slagveer (70. Ruben Roosken); Michael de Leeuw.