Worldwide: Anticlimax voor Barazite in Thailand

30 oktober 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates over onder anderen Nacer Barazite, Dries Mertens en Sofyan Amrabat.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: een ongekende anticlimax voor Nacer Barazite in Thailand, de voortdurende scoringsdrift van Dries Mertens in Italië en Sofyan Amrabat: basisspeler in Verona.

Het kon eigenlijk niet meer mis gaan. Buriram United, de club van voormalig FC Utrecht-speler Nacer Barazite, zou afgelopen weekend voor de zevende keer de landstitel gaan pakken. Daar waren alle voetbalkenners in Thailand het over eens. Er moest immers op de laatste speeldag van het seizoen alleen nog maar even van het reeds gedegradeerde Chiangmai gewonnen worden. Appeltje eitje, toch?

Nou. Nee, dus. Barazite? Hij deed z’n job. Scoorde de 0-1, werd vervolgens twintig minuten voor tijd vervangen. De kampioensmedaille? Hij kon hem als het ware al om z’n nek voelen. Maar toen ging het mis. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd, en dus het einde van het seizoen, glipte de hoofdprijs ineens uit de handen van Buriram United. De Braziliaan Caique scoorde de 1-1 en omdat Buriram’s grote concurrent Chiangrai United overtuigend won, ging die club met een gelijk puntenaantal als Buriram maar op basis van betere onderlinge resultaten met de titel aan de haal. Buriram eindigde dus als tweede in de Thai League 1 nadat het eerder dit seizoen al in het zicht van de haven strandde in de Thaise League Cup (verloren na strafschoppen in de finale) en de Thaise FA Cup (uitgeschakeld in de halve finale). Het is daarmee voor het eerst in tien jaar dat Buriram United in een seizoen niet één prijs wist te winnen. Een ultieme anticlimax.

Een doelpunt van Nacer Barazite ten spijt, lukte het Buriram United niet de wedstrijd die de kampioenspartij had moeten worden te winnen.

Dries Mertens passeert Diego Armando Maradona
In Italië, en trouwens ook ver buiten de grenzen van dat land, haalde Dries Mertens weer eens de headlines. De inmiddels 32-jarige Belg, die in het verleden uitkwam voor FC Utrecht, heeft bij zijn club Napoli een bijzondere mijlpaal bereikt. Hij scoorde namelijk doelpunt 115 en doelpunt 116 in dienst van die club en daarmee passeerde hij op de all-time topscorerslijst van Napoli niemand minder dan Diego Armando Maradona. Het Argentijnse voetbalicoon kwam als speler van Napoli tot 115 goals voor die club. Mertens’ teller staat nu dus op 116. Er is slechts één speler die de fanatieke fans van Napoli vaker liet juichen dan de Belg. Dat is Marek Hamsik. De Slowaak kwam in 520 optredens voor Partenopei tot 121 goals. Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat Mertens ook hem passeert.

Dries Mertens blijft onverminderd schitteren bij Napoli.

Sofyan Amrabat in z’n sas bij Hellas
Elders in Italië, een stuk noordelijker, is Sofyan Amrabat aan de statistieken te zien ook helemaal in zijn sas. De middenvelder is door Club Brugge aan Hellas Verona verhuurd en is bij die ploeg, een middenmoter in de Serie A, een vaste basisspeler. De door FC Utrecht opgeleide international van Marokko maakt nagenoeg altijd de negentig minuten vol namens de ploeg van Ivan Juric. In Verona is Amrabat overigens niet de enige speler met een FC Utrecht-verleden. Silvinho Esajas, die bij de Utrechters in de jeugd speelde, maakt er momenteel deel uit van de selectie van de A-junioren.

En dan nog even terugkomen op vorige week. Toen ging het ook over de kraker die voor de deur stond voor Timo Letschert met Hamburger SV, dat grote concurrent VfB Stuttgart op bezoek kreeg. Hoe dat verliep? Spektakel! Het werd 6-2 voor HSV, al bleef Letschert’s inbreng beperkt. Hij viel bij een 4-2 stand, een dik kwartier voor tijd, in. Ook vorige week beschreven: de play-offs waarvoor Edson Braafheid zich met Austin Bold hoopte te plaatsen. Welnu: dat is gelukt. LA Galaxy II werd met 2-0 verslagen. Tot zover het goede nieuws. Het minder goede nieuws: de play-offs zitten er voor Braafheid en co ook al weer op. Na strafschoppen werd van Phoenix Rising verloren. Daarmee kwam het eerste seizoen in de geschiedenis van Austin Bold tot een einde.

Sofyan Amrabat heeft zich bij Hellas Verona direct gemanifesteerd als vaste basisspeler.

Volgende week aflevering 60 van FC Utrecht Worldwide!