Scoren is een probleem in 1990

03 oktober 2019

Een blik in 'Stadiongids' van Vitesse - FC Utrecht, gespeeld op 28 oktober 1990.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar Vitesse - FC Utrecht, nemen we ‘Stadiongids’ door van het seizoen 1990/1991. Toen, op 28 oktober 1990, ging FC Utrecht op bezoek bij Vitesse.

De oefenmeester van Vitesse heeft in 1990 zijn eigen rubriek in het programmaboekje. Bert’s Beschouwing, heet die kolom. De trainer deelt er zijn visie op de recente ontwikkelingen. ‘De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste en vandaag is dat dus tegen FC Utrecht’, stelt Jacobs. ‘Ik hoop dat mijn spelers voldoende bij de les zijn om er weer een goede wedstrijd van te maken. Daar vertrouw ik eigenlijk gewoon op. Het zijn allemaal profs die weten dat ze niet kunnen teren op de laatste wedstrijd’, is Jacobs duidelijk.

De redactie van het boekje – verkrijgbaar á 1,50 gulden – heeft zich ook verdiept in FC Utrecht. ‘Bij FC Utrecht moest Cees Loffeld onlangs plaats maken voor Ab Fafié, die gaat proberen het Utrechtse schip weer in koers te krijgen’, staat er. ‘De competitiestart bracht Utrecht weinig goeds en dat terwijl er voor een miljoen werd geïnvesteerd in spelers als Marcel Liesdek, Pieter Bijl, John van der Linden, Ab Plugboer en Marcel Lindenaar. De nieuwe trainer Ab Fafié denkt dat het (mede) aan de discipline heeft gelegen en daarom is hij begonnen met het aantrekken van de touwtjes.’

De cover van het programmaboekje van Vitesse - FC Utrecht in 1990.

Even verderop: ‘Scoren is het grote probleem bij Utrecht. In acht wedstrijden tot dusver pas zes keer en alle zes doelpunten werden ook nog door verschillende spelers gemaakt’, schetst de redactie. ‘De vraag rijst of het verstandig is geweest Erik Willaarts over te doen aan Dordrecht’90. Maar ja, wat is wijsheid in de voetballerij.’

Feit is dat FC Utrecht die dag inderdaad niet tot scoren komt. Of ja, eigenlijk wel. Maar dan toch niet in het juiste doel. Johan de Kock werkt de bal achter Jan Willem van Ede, al tijdens de zesde minuut van de wedstrijd, en dat is de enige treffer van de middag. Op Nieuw Monnikenhuize wint Vitesse met 1-0 van FC Utrecht.

De spelers waarvan de redactie destijds vermoedde dat ze aan de start zouden staan van Vitesse - FC Utrecht.