Roest en De Koning hebben allebei gelijk

01 november 2019

Een blik in het FC Utrecht Programma van FC Utrecht - Fortuna Sittard, 17 maart 2002.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - Fortuna Sittard, bladeren we nog eens door het FC Utrecht Programma dat op 17 maart 2002 werd verspreid tijdens FC Utrecht - Fortuna Sittard. 

‘We ontvangen vandaag een tegenstander die de strijd tegen degradatie al bijna verloren heeft’, windt de auteur van het voorwoord van het FC Utrecht Programma er geen doekjes om. Een quote van oefenmeester Hans de Koning, eveneens in dat voorwoord, zegt genoeg over het vertrouwen bij de Limburgers. ‘Als wij met zes spitsen spelen en je merkt dat het geloof er niet is, dan weten we genoeg’, zo stelt hij.  

Voor FC Utrecht is Fortuna Sittard die dag de perfecte opponent. Er moet immers, zo valt te lezen, vertrouwen getankt worden. ‘Vandaag tegen Fortuna Sittard en volgend weekend tegen De Graafschap kan hopelijk de marge met clubs als Vitesse en NAC verder teruggebracht worden. Wedstrijden ook om ervoor te zorgen dat de belangrijke bekerwedstrijd tegen het tweede van Ajax met vertrouwen tegemoet gezien kan worden.’ 

In het programmaboekje, dat voor 1 euro op de kop getikt kan worden, komt onder anderen Robert Roest aan het woord. Hij treft die dag met FC Utrecht de club waarvoor hij eerder al speelde: Fortuna Sittard. ‘Ik heb daar met veel plezier gespeeld’, aldus Roest. ‘Toch is deze wedstrijd niet zo speciaal voor me als in de periode waarin ik als speler van Fortuna teen Utrecht speelde. Die duels waren vooral in het begin heel bijzonder. Dat komt omdat mijn binding met FC Utrecht nog sterker is, Utrecht zit echt in mijn bloed.’ 

Even vooruitblikken op de pot van die dag doet Roest ook. ‘Normaal gesproken moet deze wedstrijd ons drie punten opleveren, maar we mogen Fortuna in deze situatie zeker niet onderschatten’, stelt hij. 

Roest heeft gelijk, in alle opzichten. Onderschatten? Niet doen. Winnen? Dat zit er desalniettemin dik in, en gebeurt ook. Met 3-0. Twee goals van Igor Gluscevic en een doelpunt van Patrick Zwaanswijk. Stuk voor stuk voorbereid, trouwens, door Dave van den Bergh. FC Utrecht is een stuk beter dan Fortuna, dat inderdaad degradeert dat jaar. Net zoals Roest bleek dus ook De Koning het bij het rechte eind te hebben.