Leo van Veen maakt het verschil

17 oktober 2019

Een blik in de F.C. Utrecht Thuis van FC Utrecht - PSV, 16 januari 1972.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - PSV, een blik in de F.C. Utrecht Thuis van 16 januari 1972.

PSV draait vierkant als het in 1972 de uitpartij tegen FC Utrecht voor de boeg heeft. In het voorwoord van het programmaboekje van dat treffen legt trainer Bert Jacobs uit dat hij daar niet buitengewoon veel waarde aan hecht. “PSV is een gevaarlijke ploeg. Het zegt me niets dat ze tot nu toe een slecht seizoen gemaakt hebben. Ze hebben kwaliteit genoeg in de ploeg en dat moet er toch een keer uitkomen”, stelt Jacobs.

Volgens de redactie heeft FC Utrecht die dag wat goed te maken. ‘Vele duizenden trokken vorige week met kloppend hart naar Haarlem voor de bekerstrijd tegen de club van die naam. Maar ze zagen een ongeïnteresseerd spelende ploeg die door de koplopers van de eerste divisie naar een verdiende nederlaag werd gespeeld’, staat er. ‘En dan is er ook nog de herinnering aan de partij in Eindhoven die met 1-0 verloren ging voor de FC. Een van de weinige keren dat PSV in de eerste kompetitiehelft de volle winst naar zich toetrok.’

Een blik in het programmaboekje.

In het programmaboekje van die tijd heeft clubarts Abraham Querido zijn eigen pagina: de Medische Rubriek. In de uitgave van 16 januari 1972 legt Querido de lezers het een en ander uit over wonden. Dokter Querido deelt wonden op in vijf rubrieken: snijwonden, steekwonden, scheurwonden, schotwonden en houwwonden. ‘Bij de wondverzorging dient een ieder zich te realiseren niet zelf te gaan knoeien’, waarschuwt hij. ‘Daarvoor liggen te veel gevaren op de loer.’

FC Utrecht begint als nummer vijf van de ranglijst aan het treffen met PSV, dat op dat moment op plaats twaalf staat. Hoewel Jacobs in het programmaboekje de verwachtingen nog wat tempert, maakt FC Utrecht de favorietenrol waar. Leo van Veen maakt in de slotfase van de eerste helft, de enige goal van de dag: 1-0.

De selectie van FC Utrecht van dat seizoen.