In het teken van de zingende entert(r)ainer

24 oktober 2019

Een blik in de Pro Sparta van Sparta - FC Utrecht, 18 september 1983.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar Sparta Rotterdam - FC Utrecht, een blik in de Pro Sparta van 18 september 1983. Zo’n boekje kon je destijds voor 1,75 gulden op de kop tikken.

Natuurlijk, Sparta - FC Utrecht is Sparta - FC Utrecht. Maar in september 1983 is het onderonsje tussen de Spangenaren en de Utrechters toch zeker ook de wedstrijd van De Terugkeer van Barry Hughes. Als oefenmeester van de Domstedelingen keert hij terug in Rotterdam, waar hij met Sparta het zo goed deed. ‘Barry Hughes terug op het Kasteel. Het lijdt geen twijfel dat de wedstrijd van vanmiddag in het teken staat van de zingende entert(r)ainer uit Wales, de man die Sparta vorig seizoen aan Europees voetbal hielp en die thans furore maakt in de Domstad’, is de openingsalinea van programmaboekje Pro Sparta die dag.

‘Hoe belangrijk de punten ook blijven, de confrontatie tussen Sparta en FC Utrecht is vandaag in de eerste plaats een prestigeslag’, gaat het stuk verder. ‘Barry Hughes zal zijn ploeg tot het uiterste motiveren om te kunnen bewijzen dat hij waar dan ook het optimale resultaat uit een spelersroep kan halen. Anders gezegd, dat hij de beste oefenmeester is die er in Nederland rondloopt.’

Defensief valt er aan de ploeg van FC Utrecht in die fase wel wat te sleutelen, zo lijkt het. Immers: een week eerder slikt de ploeg van Hughes vier tegentreffers tegen Excelsior, dat in de rust nog met 1-4 aan de leiding gaat maar uiteindelijk met 7-4 wordt geklopt door de Domstedelingen. ‘In de rust heb ik met een paar omzettingen het elftal weer tot rust gebracht’, verklaart Hughes. ‘Toen het daarna al snel 2-4 werd wist ik zeker dat Excelsior door de knieën zou gaan.’

Spijtig genoeg heeft FC Utrecht in het duel met Sparta weinig te vertellen. Ja, de Utrechters maken een goal. Ben Rietveld scoort een kwartier voor tijd. Het is slechts voor de statistieken; FC Utrecht staat dan namelijk al met 6-0 achter. Wout Holverda maakt vlak voor de rust de 1-0, en daarna is het hek van de dam. Edwin Olde Riekerink maakt de 2-0 en 6-0, Ron van den Berg de 3-0 en de 4-0 en Holverda doet ook nog een duit in het zakje (5-0).

Sparta, dat seizoen gesponsord door Efteling, beleeft een sprookjeswedstrijd tegen FC Utrecht. In het programmaboekje wordt ook alvast vooruitgeblikt op een Europees avontuur. Coleraine FC-uit staat op de rol. Een tweedaagse vliegreis wordt aangeboden, voor 575 gulden per persoon. ‘U vliegt samen met ’t SPARTA-TEAM!!’, staat er. En: ‘Coleraine is een leuk, klein stadje, helemaal aan de bovenkant van Noord-Ierland, vlakbij de grillige kust.’ Hughes leest het die dag ongetwijfeld. Al is de kans klein dat hij het programmaboekje, na die 6-1 oorwassing, nadien nog vaak heeft doorgebladerd. Coleraine FC-uit kan de Welshman op dat moment vast en zeker gestolen worden.