FC Utrecht O17 verloor deze zaterdag op bezoek bij Ajax O17. Het was de eerste nederlaag in de competitie voor de ploeg van trainer Rudy Jansen. Na een 2-2 ruststand, werd het uiteindelijk 5-3 voor de Amsterdammers. Verdiend of niet, Rudy Jansen? "Normaal gesproken als je drie keer scoort tegen Ajax, moet dat voldoende zijn voor minimaal een punt. Tot nu toe hebben we in vier wedstrijden slechts 1 doelpunt toegestaan, dus de verdedigende organisatie liet vandaag met name in de tweede helft te veel steken vallen. Daarbij komt dat je in dit soort wedstrijden natuurlijk wel top moet zijn, en vandaag was alleen Imanuel (Bonsu, red.) echt top. Ajax maakte met een aantal individuele klasse spelers het verschil, dus vind ik dat de overwinning verdiend was". FC Utrecht kwam goed uit de startblokken, alhoewel Ajax in de beginfase een licht overwicht had. Maar al na 11 minuten kwamen de Domstedelingen op voorsprong toen Stan Wassenaar een voorzet van Juruël Bernadina na een overstapje van spits Mees Rijks binnentikte. Een prima uitgangspositie natuurlijk om vanuit de omschakeling toe te slaan. Maar een kwartier later kon die gedachte de prullenbak in toen uit een hoekschop Ajax verdediger Rio Hillen de bal geheel vrijstand achter de kansloze Mikki van Sas knalde. Waar was de verdedigende organisatie, kun je je dan afvragen. Utrecht herstelde echter de voorsprong na een individuele actie van Bernadina, die naar binnentrok en een mooie steekpass op Imanuel Bonsu gaf. Bonsu liet Ajax keeper Dani van den Heuvel vervolgens kansloos. O17 kon de voorsprong echter niet naar de rust toe doortrekken. Een voorzet van de linkerkant, waar rechtsback Ky-mani van Gonter het zwaar had tegen zijn directe tegenstander Van Axel Dongen, werd binnengetikt door laatstgenoemde en het stond weer gelijk: 2-2. Jansen probeerde in de rust duidelijk te maken dat met name de opbouw van Ajax nummer 6 (Kian Fitz-Jim) meer onder druk moest worden gezet. Ondanks dat kon Fitz-Jim vlak na rust een lange bal versturen richting Van Axel Dongen die met een mooie aanname Van Gonter achter zich liet en vervolgens met een bekeken schuiver in de hoek de Amsterdamse voorsprong op het scorebord zette. Utrecht was daarna wel veel in balbezit, maar zag Ajax regelmatig gevaarlijk counteren, en omdat het zelf ondanks een aantal ingebrachte wisselspelers weinig wist te creëren, kreeg het uiteindelijk drie minuten voor tijd de beslissende treffer om de oren.  In blessuretijd schoot de ingevallen Mohamed Akharaz nog wel de 4-3 binnen, maar dat was niet meer van belang, ook al omdat een minuut later Jay Enem voor een vijfde Amsterdamse treffer zorgde. FC Utrecht heeft nu twee weken de tijd om deze wedstrijd te evalueren, alvorens op 19 oktober Vitesse O17 naar Zoudenbalch komt. Aanvang is 14.30 uur.

"11  0-1 Stan Wassenaar

"26  1-1 Rio Hillen

"40  1-2  Imanuel Bonsu

"44  2-2  Amourricho  Van Axel Dongen

"48  3-2  Amourricho  Van Axel Dongen

"87  4-2  Ar'jany Martha

"90+1  4-3  Mohamed Akharaz

"90+3  5-3  Jay Enem

Opstelling FC Utrecht O17:  Mikki van Sas, Ky-mani van Gonter ("73 Maxwell Rodigues), Wes Bottenburg, Jens Guiting, Kjeld van den Hoek, Imanuel Bonsu, Juruël Bernadina ("68 Dion Versluis), Joshua Mukeh, Mees Rijks, Siep Keulemans ("53 Mohamed Akharaz), Stan Wassenaar.