Belangrijke driepunter FC Utrecht O19

20 oktober 2019

Enorme consternatie over de spelregels met betrekking het onderwerp strafschop. Verder werd er ook nog een wedstrijd gespeeld die - op het eerste deel van de tweede helft na - volledig werd beheerst door O19 en meer dan terecht werd gewonnen.

Wie vooraf een blik op de ranglijst had geworpen, had gezien dat de wedstrijd op Sportpark Skoatterwold in Heerenveen voor beide ploegen een belangrijke was. Vanmiddag gold aanhaken bij de bovenste ploegen of afhaken en de pijlen richten op de plaatsen 7 en 8. De bezoekers trokken aan het langste eind en zegevierden met 1-3, zodat het puntentotaal op 11 kwam en de ploeg van trainer Robert Wijnands zich voorlopig in de subtop van de Eredivisie heeft genesteld.sc Heerenveen startte in een hoog tempo met volop druk vooruit, op deze manier iets forcerend. Maar de bezoekers pareerden de pogingen steeds goed.

En waar het thuispubliek spektakel voor het Utrechtse doel verwachtte bleef dat uit. Sterker nog, FC Utrecht O19 was veel en veel dreigender aan de andere kant. Iedere tegenaanval van de Utrechters betekende gevaar voor de thuisploeg. Na 5 minuten spelen testte Fabio Hendriksen, na een prima actie van Denso Kasius, de kwaliteiten van Saverio Zondag, doelman in Friese dienst. De goalie had het er maar druk mee, al was de kopbal van Hendriksen te zwak om écht gevaarlijk te worden.Toch openden de bezoekers de score. Weer was Denso Kasius de aanjager. Hij stoomde nadrukkelijk op en draaide het strafschopgebied in. In eerste instantie werd zijn voortzetting gekraakt, en de bal viel pardoes voor de voeten van teamgenoot Oussama Alou. Hij twijfelde niet en zette zijn ploeg op een verdiende 0-1 voorsprong. Met wat meer fortuin was het 5 minuten later al weer raak. Rick Meissen kopte een vrije trap van Djevencio van der Kust op de paal. Nu ging de bal via de buitenkant van de paal naast. Dat had meer verdiend. Maar het was slechts uitstel. Na een half uur spelen was er een afgemeten voorzet van Djevencio van der Kust, kreeg Denso Kasius de bal en was er voor hem slechts één optie: vol uithalen! En dat deed hij ook. Hij schoot zijn ploeg op een volledig verdiende 0-2 voorsprong.

Heerenveen deed meer dan zijn best om vooruit te spelen, wat gepaard ging met de nodige slordigheid. Het was voor het Utrechtse middenveld niet moeilijk om hen via het middenveld de baas te blijven. De ruststand was 0-2 en in zijn praatje, terug in de kleedkamer, hield Robert Wijnands zijn ploeg voor, dat het nog niet gedaan was. "sc Heerenveen zal gaan stormen en op zoek gaan naar de aansluiting. En als die er eenmaal is, krijgen wij het niet makkelijk want dan willen zij méér. Blijf daarom op dezelfde manier doorgaan als in de eerste helft".

Maar veel van zijn woorden kwamen niet aan. sc Heerenveen ging na de hervatting als een razende over het veld en de gasten hadden het er moeilijk mee. Het leidde tot kans op kans voor de thuisploeg, maar het leverde hen geen goals op. Zelfs een extra tandje erbij mocht de Friezen niet baten. In het laatste kwartier kon FC Utrecht weer van zich doen laten spreken. Daarvoor had het doelman Wessel Speel nodig, die in deze fase zijn ploeg in de wedstrijd hield door een hele belangrijke redding. De Friese inzet verwerkte hij fraai tot corner. En er was een grote kans te noteren voor Fabio Hendriksen, die jammer genoeg niet aan hem besteed was: hij maaide opzichtig over de bal.

Toch, enkele minuten later was het dan alsnog gedaan, na een even bizarre als vermakelijke situatie. Scheidsrechter Bosscha uit Leeuwarden kende Utrecht een terechte penalty toe, nadat Oussama Alou binnen de beruchte lijnen werd neergelegd. Een uitstekende beslissing, daarover was er geen discussie. Djevencio van der Kust posteerde zich achter de bal. Zijn inzet strandde op de paal en de terugspringende bal werkte hij alsnog binnen: 0-3. Toch? Niet volgens de spelregels, wél volgens de arbiter van dienst. Hij gaf zijn vergissing na afloop schoorvoetend toe en weet het aan "onduidelijke regelgeving vanuit Zeist". Het zal allemaal wel, maar feit is dat er daardoor behoorlijk wat opwinding te noteren viel, zowel in de slotfase van de wedstrijd als daarna.

Uiteindelijk wist sc Heerenveen nog de eretreffer aan te tekenen via Rami Hajal. Een doelpunt voor de statistieken. "Ik zag een groot verschil tussen onze 1e en 2e helft", zo begon Robert Wijnands zijn nababbel. "In de 1e helft waren wij de baas en dat was in het 2e gedeelte van de wedstrijd een stuk minder. Aan inzet en werklust ontbrak het niet en wij hebben de wedstrijd zakelijk naar ons toe getrokken. Ja goed, en dat je een klein beetje geholpen bent door die vreemde situatie met die penalty: dat mag ook wel eens een keer. We hebben vaak genoeg aan het kortste eind getrokken".

sc Heerenveen - FC Utrecht 1-3

19. 0-1 Oussama Alou

30. 0-2 Denso Kasius

86. 0-3 Djevencio van der Kust

89. 1-3 Rami Hajar

FC Utrecht 019 Wessel Speel, Denso Kasius, Rick Meissen, Reda Akmum (76. Tyrese Gemert), Djevencio van der Kust, Nathan Holder, Rivillino Neslo, Yuya Ikeshita, Özcan Yasar (90. Raymond Huizing), Oussama Alou (90. Niciano Grootfaam), Fabio Hendriksen.

Volgende week zaterdag, 26 oktober, speelt FC Utrecht O19 de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam O19, een ploeg die (met 8 punten) in de nek van FC Utrecht O19 hijgt. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportcomplex Zoudenbalch en begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.