Begint voor FC Utrecht het toernooi om de TOTO KNVB Beker deze week ‘pas’, voor Excelsior’31 ging het toernooi al op 17 augustus van start. In Rijssen won Excelsior’31 toen in de eerste kwalificatieronde met 2-1 van RKVV DEM uit Beverwijk.

In de tweede kwalificatieronde van het toernooi legde Excelsior’31 het Brabantse vv Dongen over de knie. In Dongen werd het 1-2 voor de ploeg uit Overijssel. Aanvaller Boy Boeloerditi was die avond de gevierde man in Rijssen. Hij maakte immers beide treffers namens de rood-witten.

FC Utrecht speelde in de cup deze eeuw 10 keer eerder tegen een amateurteam. Achtereenvolgens werden overwinningen geboekt op ADO’20 (3-0), IJsselmeervogels (1-8), USV Elinkwijk (0-10), ASWH (0-4), Rijnsburgse Boys (5-0), Kozakken Boys (1-2, na verlenging), ONS Sneek (0-2), VVSB (3-0), Ajax Amateurs (0-6) en ASWH (5-1).

In een nog wat verder verleden liet FC Utrecht zich in de KNVB Beker 2 keer verrassen door een tegenstander uit de amateurreeksen. In 1997 werd verloren van vv Noordwijk (3-1) en in 1996 ging het fout tegen Sportclub Feyenoord: 2-3.

FC Utrecht won de cup 3 keer. Dat was in 1985, 2003 en 2004.

Excelsior’31 staat te boek als een stuntploeg in het bekertoernooi. In 2013 won de voetbaltrots van Rijssen met 2-1 van Willem II en in 2015 werd Excelsior door de Overijsselse ploeg uit het toernooi geknikkerd.

In de Derde Divisie Zaterdag, op het vierde niveau van Nederland dus, staat Excelsior’31 momenteel op de elfde plaats. Afgelopen weekend verloor de tegenstander van FC Utrecht op eigen veld van DVS’33 Ermelo (1-3). Enkele andere ploegen die actief zijn in de Derde Divisie Zaterdag: VVSB (daar bewaart FC Utrecht mooie bekerherinneringen aan), ONS Sneek (die ploeg werd in 2015 nog uitgeschakeld door de Domstedelingen) en het vv DOVO van oud-speler van FC Utrecht Gert Kruys.

Afgelopen seizoen reikte FC Utrecht tot de laatste 16 in de TOTO KNVB Beker. In Rotterdam was in die fase van het toernooi Feyenoord met 1-0 te sterk voor de Utrechters.

Tot de selectie van Excelsior’31 behoren de nodige ex-profs. Wat te denken van Melvin Koetsier (FC Twente, RBC Roosendaal, Oranje Onder 19), Joost Krijns (Go Ahead Eagles), Michel Gerritsen Mulkes (Go Ahead Eagles), Vincent Schmidt (FC Twente), Niek Davina (FC Twente), Hielke Penterman (FC Twente, Achilles’29), Jamarro Diks (Vitesse, AS Trencin) en Dérian Reinders (FC Emmen). Trainer Peter Wesselink, zelf met een verleden bij Go Ahead Eagles en Vitesse, kan er stuk voor stuk over beschikken.

Een nadere kennismaking met Excelsior'31: