Worldwide: Titel lonkt voor Bachdim en Lilipaly

06 november 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: updates vanuit Indonesië, China en Duitsland.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de titelrace van Bali United, het einde van het seizoen in de Chinese League One en een tennisballenregen in Keulen.

Hoewel de trofee écht eerst nog behaald moet worden, kan het welhaast niet anders of het Bali United van oud-spelers van FC Utrecht Irfan Bachdim en Stefano Lilipaly gaat dit jaar met de Indonesische landstitel aan de haal. Bali United gaat namelijk fier aan kop in de Liga 1 en heeft een marge van meer dan tien punten op achtervolgers Madura United, Persipura en Borneo. De inbreng van internationals van Indonesië Bachdim en Lilipaly is behoorlijk; met name voor Lilipaly geldt dat hij zelden níet in actie komt.

Het is een kwestie van volhouden en doorzetten nu, voor Bali United. Lukt dat, dan gaat de ploeg die in 1989 nog als Putra Samarinda werd opgericht en in 2015 na een overname werd omgedoopt tot Bali United voor het eerst in de clubgeschiedenis de boeken in als de beste van Indonesië. Je kunt je alleen maar voorstellen wat voor volksfeest dat zal opleveren op Bali, één van de 16.056 eilanden van het voetbalgekke Indonesië.

Wisselend succes in China
Alle dertig speelronden van de Chinese League One zitten erop. Afgelopen weekend was de ontknoping van de competitie waarin diverse oud-FC Utrecht’ers – binnen én buiten de lijnen – actief zijn. Fysiotherapeut Elseline van der Poll-Lefeber zag haar Shijiazhuang Ever Bright voor dik 35.000 toeschouwers met 2-0 winnen van Xinjiang Tianshan en zo op de valreep promotie naar de Super League bewerkstelligen. Ook Richairo Zivkovic beëindigde het seizoen met een lichtpuntje; hij scoorde namens Changchun Yatai nog maar eens, zijn totaal daarmee op vijftien treffers brengend. En dan het Liaoning FC van Jacob Mulenga. Die ploeg eindigde als voorlaatste en moet lijfsbehoud via de nacompetitie zien te bewerkstelligen. Mulenga kwam de laatste weken niet meer in actie voor de ploeg.

Krul ziet de tennisballen vliegen
Doelman André Krul heeft de voorbije jaren echt wel het één en ander meegemaakt. Ga maar na; de goalie uit de FC Utrecht-jeugd keepte al voor clubs uit onder meer Colombia, Puerto Rico, Japan, Malta en Australië. Daar wil het nog wel eens gebeuren dat je dingen meemaakt die je op de Nederlandse velden niet direct tegenkomt. Maar wat ‘m afgelopen maandag overkwam? Als reservekeeper zag hij zijn huidige team Alemannia Aachen op bezoek bij Fortuna Köln spelen; maar de wedstrijd op het vierde niveau van Duitsland nam een bizarre wending. Vanuit de tribunes werden ineens massaal tennisballen op het veld gegooid. Het bleek een protest van supporters van de clubs, die middels de actie hun afkeer lieten blijken voor het feit dat de wedstrijd omwille van rechtstreekse uitzending op televisie op een maandagavond gespeeld moest worden. Een staking van een dik kwartier was het gevolg, waarna de wedstrijd kon worden uitgespeeld. Het resultaat: 1-1. Oh, en Krul? Hij wacht nog op zijn eerste speelminuten namens Alemannia Aachen en moet zich vooralsnog schikken in een rol als reservedoelman.

Volgende week aflevering 61 van FC Utrecht Worldwide!