Worldwide: Sarota schittert tijdens inheems voetbalfeest

13 november 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: de spotlights op Adam Sarota, Mateusz Klich en DHSC.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Adam Sarota één van de sterren tijdens een cultureel voetbalfeest in Australië, een nieuw Leeds United-contract voor Mateusz Klich en de opmars van DHSC.

De grote winnaar van het toernooi? Dat is, zo kopt de Australische website FTBL, de gemeenschap. En meer specifiek: de inheemse gemeenschap. Afgelopen weekend vond de tweede editie plaats van de zogeheten Australian Indigenous Football Championships; vrij vertaald de Australische Inheemse Voetbal Kampioenschappen. Eén van de meest prominente deelnemers was voormalig FC Utrecht-speler en Australisch international Adam Sarota. “Dit toernooi is zeer waardevol voor de inheemse bevolking en de voetbalgemeenschap”, vertelde Sarota over het evenement waar 21 teams aan deelnamen. “Ik heb in mijn jeugd niet de kans gehad heel veel over mijn cultuur te leren en emigreerde vanwege mijn voetballoopbaan al toen ik jong was”, blikt Sarota terug. “Voor mij was het daarom extra bijzonder om hier naar de toespraken te luisteren en het culturele programma te volgen. Educatie is één van de pijlers van dit toernooi.”

Jaren geleden, in 2012 om precies te zijn, bracht Sarota een bezoek aan het Aboriginal Art Museum in Utrecht. “Ik had nooit verwacht dat er een Aboriginal-museum in Utrecht zou zijn”, vertelde de middenvelder destijds over het museum dat in 2017, na zestien jaar, zijn deuren sloot. “Ik ben trots op mijn afkomst. Mijn vertrek naar Utrecht was zwaar voor iedereen, zeker omdat ik Aboriginal-bloed heb en die zijn erg gericht op de familie”, ging hij verder.

Een reportage uit de archieven van FC Utrecht TV, waarbij te zien is hoe Sarota rondstruint in het Aboriginal Art Museum in Utrecht:

Nieuw contract voor Klich
Sinds zijn terugkeer vanuit Utrecht naar Leeds in 2018 is middenvelder Mateusz Klich één van de sterkhouders van Leeds United. De international van Polen speelt nagenoeg alle wedstrijden – en dat zijn er véél, in het Championship – en scoort met de regelmaat van de klok. Deze week haalde hij de headlines om andere redenen; namelijk: het feit dat hij een nieuw Leeds United-contract heeft getekend. ‘Leeds United heeft de supporters van de club een boost gegeven door het contract van Klich te verlengen’, zo is te lezen op de website The Boot Room. ‘Klich heeft zich voor zijn vermoedelijk beste jaren uit zijn loopbaan gecommitteerd aan Leeds United’, zo wordt er geschreven. ‘Dat zegt, gezien het feit dat er vanuit de Premier League voor hem de nodige interesse is, veel over waar hij met Leeds United naartoe denkt te groeien.’ Precies: de Premier League.

DHSC dendert door
Over doorgroeien gesproken: DHSC dendert maar door en door. DOS Holland Stichtse Boys Combinatie, met zijn thuishaven aan de Thorbeckelaan in Utrecht, speelde vijf jaar geleden nog in de Derde Klasse maar maakt inmiddels goede sier in de sterke Zaterdag Hoofdklasse B. Als promovendus heeft het team van onder anderen oud-speler van FC Utrecht Rodney Sneijder en voormalig jeugdspelers van de Domstedelingen Emre Bal en Christian Gandu zich direct gemeld aan de top. De laatste vijf competitiepartijen werden stuk voor stuk gewonnen door de ploeg uit Ondiep, die alleen AZSV op dit moment boven zich moet dulden en dus nadrukkelijk lijkt te gaan strijden om de titel en promotie naar de Derde Divisie.

Volgende week aflevering 62 van FC Utrecht Worldwide!