Worldwide: Juichend de wereld over

27 november 2019

Deze week in FC Utrecht Worldwide: Dave Bulthuis, Cedric Badjeck, Sylla Sow en Michel Vorm.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: de inmiddels wereldberoemde ‘goal celebration’ van een uitzinnige Dave Bulthuis, openhartige interviews met Cedric Badjeck en Sylla Sow en een tegenvaller voor Michel Vorm.

Dave Bulthuis scoorde namens zijn team Ulsan Hyundai op de voorlaatste speeldag van het seizoen in de Zuid-Koreaanse K League 1 zijn eerste doelpunt van de jaargang, en dat wilde de oud-speler van FC Utrecht weten ook. Na de gelijkmaker te hebben gemaakt in het duel met de enige overgebleven concurrent in de strijd om de titel Jeonbuk Motors snelde Bulthuis het veld over en was hij, zo leek het toch zeker, van plan op zijn knieën richting het euforische publiek te glijden. Dat verliep echter niet helemaal volgens plan, waardoor niet het doelpunt zélf, maar de manier waarop de routinier het vierde uiteindelijk overal ter wereld op social media opdook. Bekijk het zelf:

울산 불투이스의 동점골!!!! pic.twitter.com/Z4pYAujr5X

— .,?! (@whirlwind_0216) November 23, 2019

‘Voetbal heeft mij alles gegeven’
Twee voormalig voetballers van FC Utrecht werden afgelopen week, los van elkaar overigens, uitgebreid aan het woord gelaten in De Gelderlander. Cedric Badjeck maakt tegenwoordig aan de lopende band doelpunten voor DFS uit Opheusden. Minder dan vijf jaar geleden scoorde hij nog namens FC Utrecht in de Eredivisie; nu voetbalt hij in de eerste klasse. “Ik kan wel zeggen dat dit niet mijn niveau is, maar de waarheid is dat ik hier nu speel. En niet ergens anders. Dan is dit dus mijn niveau”, aldus een openhartige Badjeck. Bij DFS is hij naast speler ook jeugdtrainer. “Op mijn inschrijfformulier stond dat de club vrijwilligers zocht. Daarom heb ik me aangemeld als coach. “Ik leer ze graag iets. En als het me lukt, sta ik ook op zaterdag langs de lijn. Kinderen zijn enthousiast, ze durven nog te dromen. Dat geeft mij energie.” Badjeck mag dan geen prof meer zijn, hij is happy. “Ik heb nog altijd mijn ambities, maar kan goed relativeren. Voetbal heeft mij alles gegeven. Het heeft me gevormd als mens. Ik leerde om op tijd te komen, om goed voor mijn lichaam te zorgen. En om te knokken, op momenten dat de zon niet schijnt.”

Dankbare Sow
Eveneens in De Gelderlander een uitgebreid interview met Sylla Sow. De voormalig speler van FC Utrecht is op dit moment clubtopscorer van RKC Waalwijk; precies de ploeg die zondag op bezoek komt in Stadion Galgenwaard. “Ik zat bij de amateurs op de bank”, vertelt Sow in dat artikel over een fase tijdens zijn jeugd. “Dieper kun je niet zinken. Toch gaf mijn vader mij vertrouwen. Als we samen naar de Champions League keken, zei hij: ‘Deze jongens zijn niet beter dan jij. Maar je moet je mentaliteit verbeteren. Dan ga je ver komen’.” Hij sprak er vaak over met zijn ouders. “Ik kan je niets eens vertellen hoeveel gesprekken ze met me hebben gevoerd. Als het niet goed ging met voetbal of ik slechte cijfers had op school. ‘Gaan we weer’, dacht ik dan. Altijd zeiden ze: Sylla, we houden van je, maar neem de dingen die je doet serieus. Anders gaat er niks van je terechtkomen. Ze praatten totdat ze een ons wogen. Nu ben ik ze enorm dankbaar.”

Tegenvaller voor Vorm
Doelman Michel Vorm heeft bij Tottenham Hotspur te maken gekregen met een flinke tegenvaller. Juist op het moment dat de nieuwe trainer José Mourinho zijn entree maakte bij de Spurs, raakte de sluitpost uit Nieuwegein geblesseerd. Een kuitblessure weerhoudt hem er op dit moment zich te laten zien aan de nieuwe oefenmeester, onder wiens leiding de ploeg uit Londen direct twee keer succesvol was; na een 2-3 uitzege op het West Ham United van Sébastien Haller in de Premier League, volgde een 4-2 overwinning op Olympiakos Piraeus in de Champions League. Nog zonder inbreng van Vorm dus, die snel weer hoopt terug te keren op het trainingsveld.

Volgende week aflevering 64 van FC Utrecht Worldwide!