Oude tijden herleven dankzij Tikkie Terug

04 november 2019

Succesvolle aftrapbijeenkomst in Huize Transwijk van nieuw FC Utrecht-project.

Oude tijden herleven dankzij Tikkie Terug, een nieuw project van FC Utrecht. Tikkie Terug is in het leven geroepen om dementie te bestrijden, eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en oude tijden te doen herleven. Afgelopen vrijdag was de aftrapbijeenkomst van Tikkie Terug in Huize Transwijk in Utrecht. Zo’n 150 ouderen waren aanwezig en samen met onder anderen grootaandeelhouder Frans van Seumeren en Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht keken zij onder meer naar de film FC fUsie, over de totstandkoming van FC Utrecht.

Door oud-spelers van FC Utrecht in te zetten en bijeenkomsten te organiseren waar ervaringen met bijbehorende emoties herleefd worden, worden de hersenen gestimuleerd. Bij de aftrapbijeenkomst waren ook oud-spelers aanwezig uit het tijdperk DOS, Elinkwijk en Velox, zoals Co Adriaanse, Leen van de Merkt en Andries Nagtegaal. Ook de OldStars van FC Utrecht – het Walking Football-team van de club dat bestaat uit 65-plussers – was van de partij.

Voetbalherinneringen en de gedeelde passie voor sport brengen mensen bij elkaar en helpen hen om positieve gedachten en gevoelens te activeren. Dit is een belangrijk aspect van het Tikkie Terug-project, omdat dementie, depressie en eenzaamheid vaak hand in hand gaan en een versterkende werking op elkaar hebben. FC Utrecht haalt, aan de hand van oude rekwisieten, FC fUsie-afleveringen, de inzet van OldStars en oud-spelers van de club herinneringen op met ouderen in verzorgingstehuizen in de regio.

Tikkie Terug is mede mogelijk gemaakt door Comité DOS/ Velox/ Elinkwijk, de filmmakers van Astrorama en Gert van Leeuwen (OnSide).