Onterechte zorgen in 1978

21 november 2019

Een blik in de FC Utrecht Thuis van FC Utrecht - AZ’67, gespeeld op 22 januari 1978.

Geschreven voetbalcultuur is het: een programmaboekje. Voor bijna alle officiële wedstrijden die FC Utrecht speelde, werd zo’n magazine uitgegeven. Vandaag, in aanloop naar FC Utrecht - AZ, nemen we de FC Utrecht Thuis onder de loep van 22 januari 1978. Die dag speelde FC Utrecht tegen AZ’67.

‘FC Utrecht in de staart’, is de weinig opbeurende kop van het voorwoord van het programmaboekje dat op zondag 22 januari 1978 in het stadion van FC Utrecht wordt verspreid. De openingszinnen van de uitgave zorgen ook al niet voor een glimlach op de gezichten van de FC Utrecht-supporters. ‘Er breken moeilijke tijden aan voor Han Berger en zijn mannen. Zij vertoeven momenteel in de staartgroep van de Eredivisie en zijn slechts 2 punten verwijderd van een degradatieplaats.’

Een opsomming van de wedstrijden die na het treffen met AZ’67 op de rol staan, volgt. En dan, een weinig plezante conclusie: ‘Het zal dus een hels karwei worden om in deze wedstrijden de nodige punten te verzamelen.’ Even verderop stipt de redactie nog maar eens de ernst van de zaak aan. ‘Utrecht zit in de hoek waar de klappen gaan vallen en Han Berger en zijn mannen zullen opnieuw hun club in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal moeten zien te houden.’

Wie verder bladert door het boekje, wordt nog even fijntjes gewezen op een 7-1 nederlaag die FC Utrecht in het seizoen 1970/1971 leed in Amsterdam tegen Ajax. Gelukkig is er een paar pagina’s verderop de rubriek ‘PADDOCKPRAAT’. Daarin gaat het onder meer over het WK, dat die zomer gespeeld wordt in Argentinië. ‘Nederland haalt de finale, dat is zeker’, staat er.

Die voorspelling blijkt een juiste. De zorgen over degradatie blijken daarentegen onterecht. FC Utrecht speelt tegen AZ’67 met 0-0 gelijk en sprokkelt in de maanden die volgen een dusdanig aantal punten, dat de ploeg eindigt op een achtste plek.