FC Utrecht loopt zich stuk op Alkmaarse muur

23 november 2019

Domstedelingen in nagenoeg uitverkocht Stadion Galgenwaard onderuit tegen AZ (0-3).

Het is FC Utrecht vanavond (zaterdag) niet gelukt de voetbalmuur die AZ heeft af te breken. In een sfeervol en bijzonder drukbezocht Stadion Galgenwaard verloren de Domstedelingen met 0-3 van de Alkmaarders. 

Kansen zijn er, absoluut. In de vorm van uitgespeelde aanvallen, schoten vanuit de zogeheten tweede lijn en standaardsituaties; hoekschoppen, vrije trappen. Maar in het duel met AZ lukt het FC Utrecht desalniettemin niet, of in elk geval niet zo vaak als de Domstedelingen zouden willen, om de dik 700 meegereisde supporters uit Alkmaar écht te laten billenknijpen. 

Gebrek aan fortuin en scherpte
Zo wordt een kansrijke poging van Sander van de Streek geblokt, gaat een snoeihard schot van Sean Klaiber net naast, controleert Simon Gustafson een bal nét niet helemaal lekker na een splijtende pass van Mark van der Maarel, gaat een door Gyrano Kerk geschoten bal net naast, mist een omhaal van Jean-Christophe Bahebeck doel, komt Van der Maarel in kansrijke positie niet tot een goede doelpoging, missen afstandsschoten van Justin Hoogma, Gustafson en invaller Václav Černý de juiste richting en strandt een vrije trap van Adam Maher in de Alkmaarse muur. Aan mogelijkheden wat dat betreft dus geen gebrek. Aan een stukje fortuin en scherpte in de afrondende fase wél. 

AZ uitermate effectief
En zo lukt het AZ om voor de negentiende keer dit jaar in de Eredivisie de nul te houden. Tel daarbij op dat de ploeg uit Noord-Holland in Utrecht in de tegenstoot uitermate effectief blijkt, en de uitslag heeft z’n verklaring. Het eerste doelpunt van de avond staat daar trouwens los van. Dat is een, zo mag je toch stellen, lucky goal. Vanuit een vrije trap schiet Teun Koopmeiners de bal tegen Kerk aan, waardoor de bal van richting verandert en buiten bereik van Maarten Paes tegen de touwen stuitert: 0-1.

Idrissi en Boadu maken verschil
Zeven minuten later, als er een half uur is gespeeld in een sfeervol en drukbezocht Stadion Galgenwaard, rondt Oussama Idrissi een dribbel af met een schot in de verre hoek: 0-2. Na de rust gaat FC Utrecht dan direct op jacht naar de aansluitingstreffer, maar moet het voor de derde keer incasseren. Stengs en Boadu snellen samen op de Utrechtse goal af en weten elkaar prima te vinden. Stengs legt breed, Boadu rondt af: 0-3. 

Niet op de knieën
De 22.401 toeschouwers in Stadion Galgenwaard - zo veel mensen kwamen er de voorbije negen jaar nog nooit af op een onderling duel tussen de Utrechters en de Alkmaarders - zien daarna nog de nodige mogelijkheden voor FC Utrecht, maar zien ook hoe het de rood-witten niet lukt de minst gepasseerde ploeg van dit seizoen in de Eredivisie op de knieën te krijgen.

Volgende week: RKC Waalwijk-thuis
Op zondag 1 december is er weer Eredivisievoetbal in Stadion Galgenwaard. Die dag, aftrap om 14.30 uur, komt RKC Waalwijk op bezoek. Tickets voor het treffen met de Waalwijkers zijn verkrijgbaar in de FC Utrecht Fanshop en ONLINE. Er is vrije kaartverkoop voor de partij tegen de Brabanders.

FC Utrecht - AZ 0-3 (0-2)
24. Teun Koopmeiners 0-1
31. Oussama Idrissi 0-2
50. Myron Boadu 0-3

Gele kaarten: Gyrano Kerk (FC Utrecht), Dani de Wit, Pantelis Hatzidiakos (AZ).

Toeschouwers: 22.401.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber (75. Giovanni Troupée), Willem Janssen, Justin Hoogma, Mark van der Maarel; Adam Maher, Joris van Overeem, Simon Gustafson, Sander van de Streek (63. Václav Černý); Gyrano Kerk, Jean-Christophe Bahebeck (68. Simon Makienok).

Opstelling AZ:
Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Teun Koopmeiners, Dani de Wit (57. Yukinari Sugawara); Calvin Stengs, Myron Boadu (86. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi (76. Thomas Ouwejan).