Sinds het seizoen 2012/2013 bleef FC Utrecht in 8 wedstrijden in de Eredivisie tegen Ajax zonder nederlaag. Dat is het meest van alle ploegen.

FC Utrecht won 2 van de laatste 14 Eredivisie-ontmoetingen met Ajax; een 1-2 uitzege op 5 november 2017 en een 1-0 thuisoverwinning op 13 december 2015. In beide gevallen was Erik ten Hag trainer/coach van FC Utrecht.

De laatste keer dat FC Utrecht tegenover Ajax stond in de Johan Cruijff ArenA, was op 12 mei van dit jaar. Othmane Boussaid schoot FC Utrecht nog wel op een 0-1 voorsprong, maar daarna draaiden de Amsterdammers de boel om. Via goals van Klaas-Jan Huntelaar, Donny van de Beek en Dusan Tadic (2 treffers) werd het 4-1 en doordat PSV op diezelfde dag van AZ verloor, kon Ajax het kampioenschap toen nauwelijks nog ontgaan.

FC Utrecht was afgelopen weekend met 6-0 te sterk voor Fortuna Sittard. Het was voor de Domstedelingen een gedeeld clubrecord in grootste Eredivisiezeges.

Alleen PSV (27 stuks) pakte deze eeuw in de Eredivisie meer punten als uitploeg in de ArenA dan FC Utrecht: 16.

Othmane Boussaid opende namens FC Utrecht de score in de Johan Cruijff ArenA op 12 mei 2019.

Uit en thuis is PSV (64) ook de enige ploeg die sinds 2000 meer punten pakte tegen Ajax in de Eredivisie dan FC Utrecht (50).

Ajax is nog ongeslagen dit seizoen in de Eredivisie. Ieder ander team in de competitie verloor minstens 2 keer dit Eredivisieseizoen.

FC Utrecht won de laatste 3 Eredivisiepartijen die het speelde. Achtereenvolgens werden PSV, Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard geklopt. Intussen boekten de Utrechters ook een bekerzege op Excelsior’31.

De laatste keer dat Ajax een langere ongeslagen reeks had vanaf het begin van een Eredivisieseizoen was in 2002/2003. Toen bleef de voetbalploeg uit de hoofdstad de eerste 15 speeldagen zonder nederlaag.

Ajax won de laatste 13 thuismatchen die het speelde. De Amsterdammers hebben 34 thuiswedstrijden op rij in eigen huis niet verloren. De laatste Eredivisieploeg die Ajax wist te verslaan in de ArenA was FC Utrecht op 5 november 2017.

FC Utrecht scoorde in elk van zijn laatste 15 Eredivisieduels. De laatste keer dan de Utrechters scoorden in meer opeenvolgende Eredivisiewedstrijden was in de periode mei – december 2016 (18 duels).

Al 15 Eredivisiewedstrijden op rij scoorde FC Utrecht.

Dit kalenderjaar maakte Ajax 98 Eredivisiegoals. De laatste jaargang waarin een ploeg minstens 100 Eredivisiedoelpunten maakte in een kalenderjaar, was 1995. Toen waren zowel Ajax (125, een Eredivisierecord) als PSV (107 maal) minstens 100 keer trefzeker waren.

FC Utrecht is de ploeg met de meeste doelpunten uit standaardsituaties dit seizoen: 12 stuks. Ajax is de enige ploeg in de Eredivisie die nog geen doelpunt tegen kreeg uit standaardsituaties.

De Ajacieden Dusan Tadic (16) en Hakim Ziyech (12) zijn de spelers die dit seizoen in de Eredivisie bij de meeste doelpunten betrokken zijn. In totaal was Tadic in 2019 direct betrokken bij 41 Eredivisiedoelpunten (24 goals, 17 assists). De laatste Eredivisiespeler met een groter aandeel in een kalenderjaar was Luis Suárez namens Ajax in 2009 (45, 30 goals en 15 assists).

Adam Maher scoorde namens FC Utrecht al tegen PSV dit seizoen. De enige FC Utrecht-speler die zowel tegen Ajax als PSV scoorde in 1 seizoen in de laatste 10 jaargangen was Zakaria Labyad in 2017/2018. Labyad speelt tegenwoordig voor Ajax. Dit seizoen maakte hij nog geen speelminuten.

Adam Maher scoorde dit seizoen al tegen PSV.

Gyrano Kerk is de clubtopscorer van FC Utrecht met 5 goals. Vorig seizoen maakte hij in de Eredivisie 8 goals namens FC Utrecht.

Sander van de Streek maakte 4 goals voor FC Utrecht dit seizoen, maar scoorde deze jaargang nog niet in uitduels.

Als speler kwam huidig Ajax-trainer Ten Hag in de Eredivisie 30 keer in actie voor FC Utrecht. Als oefenmeester van de Domstedelingen kwam Ten Hag tot 84 Eredivisiepartijen, waarvan hij er 41 won en 20 gelijkspeelde.

FC Utrecht-middenvelder Maher staat op scherp.