FC Utrecht en AZ houden elkaar, als je kijkt naar de onderlinge ontmoetingen in de Eredivisie van de afgelopen 5 seizoenen, perfect in balans. Beide ploegen wonnen in die periode 4 van die onderonsjes en 2 keer eindigde het in een remise. Ook het doelsaldo is gelijk: 19-19.

FC Utrecht won op eigen veld 21 keer van AZ. De Alkmaarders pakten 9 maal de volle buit aan het Herculesplein, waar beide ploegen ook in 9 gevallen de punten deelden. Alleen Roda JC Kerkrade (25 keer) en FC Groningen (24) verloren in de Eredivisie vaker in de Domstad van FC Utrecht dan AZ.

Afgelopen seizoen won FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 2-1 van AZ. Urby Emanuelson en Ricardo van Rhijn – eigen goal – verzorgden de Utrechtse doelpuntenproductie die dag.

AZ won de laatste 5 wedstrijden die het speelde in alle competities (Eredivisie, Europa League) met een gecombineerd doelsaldo van 21-0.

FC Utrecht en AZ scoorden allebei 12 keer uit standaardsituaties dit seizoen. Daarmee zijn het op dat vlak de sterkst presterende teams van de Eredivisie.

FC Utrecht staat op 23 punten na 13 Eredivisieduels. De laatste keer dat FC Utrecht minimaal 26 punten had na 14 Eredivisiepartijen was in seizoen 1992/1993.

Van de laatste 8 thuiswedstrijden in de Eredivisie die FC Utrecht speelde, won de ploeg er 7.

Voor het eerst sinds de periode oktober-december 2018 kan FC Utrecht 5 thuisduels op rij winnen in de Eredivisie.

FC Utrecht hield op eigen veld de voorbije 3 keer de nul; tegen respectievelijk Fortuna Sittard, PSV en Willem II. De laatste keer dat FC Utrecht de nul hield in 4 opeenvolgende thuisduels in de Eredivisie, was van april tot en met september 2017 (6 maal, een clubrecord).

AZ hield in totaal al 26 keer de nul in 2019 in alle competities. Dat is een clubrecord. De laatste Nederlandse club die zo vaak de nul hield in een kalenderjaar was PSV in 2005 (30 maal). Het record is in handen van Ajax: 31 maal in 1971.

Keeper Marco Bizot kan de eerste sluitpost worden die minimaal 19 maal de nul houdt in de Eredivisie in een kalenderjaar sinds Heurelho Gomes van PSV; 20 maal in 2005.

Sander van de Streek maakte zijn laatste 5 Eredivisiegoals in Stadion Galgenwaard, inclusief de 4 doelpunten die hij dit seizoen scoorde. Alleen Fortuna Sittard’s Amadou Ciss, 5 in totaal, maakte dit Eredivisieseizoen meer doelpunten zonder gescoord te hebben in uitduels.

Myron Boadu is AZ’s clubtopscorer. Hij maakte in de Eredivisie dit seizoen 8 goals. Afgelopen dinsdag debuteerde hij, evenals zijn AZ-ploegmakker Calvin Stengs, in het Nederlands Elftal.

Alleen Adam Maher maakte meer Eredivisiedoelpunten voor AZ vóór zijn twintigste verjaardag (12 stuks) dan Boadu (18 jaar nu, 11 treffers momenteel).

Joris van Overeem speelde 81 Eredivisieduels voor AZ, Adam Maher zelfs 91. John van den Brom coachte namens AZ 163 Eredivisiepartijen, het meest in de clubgeschiedenis. Zijn 84 Eredivisieoverwinningen met AZ werden alleen overtroffen door Georg Kessler (87).

Arne Slot pakte 29 punten in zijn eerste 13 Eredivisieduels als trainer van AZ. De enige oefenmeester die de 30-puntengrens bereikte na 14 Eredivisiepartijen met AZ was Louis van Gaal in 2005. Van Gaal had 32 punten na 14 wedstrijden destijds.

FC Utrecht’s Adam Maher staat op scherp. Bij AZ geldt dat voor Owen Wijndal.