Worldwide: Weekend van de Waarheid voor Haller

15 mei 2019

Deze week in de spotlight: Sébastien Haller, onderonsjes in China en weer een rondje langs de play-offs in binnen- en buitenland.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: alle ogen gericht op Sébastien Haller, Utrechtse onderonsjes in China en: een uitgebreide rondgang langs de play-offs in binnen- en buitenland.

Tien wedstrijden op rij ongeslagen in de Bundesliga, waarvan de laatste vijf zelfs allemaal werden gewonnen. Het ging Eintracht Frankfurt voor de wind, met een excellerende Sébastien Haller in de gelederen. Champions League-voetbal lonkte voor de club met de zo grote en fanatieke achterban. Maar toen liep de Franse oud-spits van FC Utrecht een blessure op. En toen? Vijf competitiewedstrijden volgden. Daarvan werd er slechts één gewonnen. Ineens is deelname aan de Champions League slechts nog een mogelijkheid, niet langer een waarschijnlijkheid.

Miljoenen ogen zullen dit weekend gericht zijn op Sébastien Haller.

Het goede nieuws voor Eintracht Frankfurt: Haller is weer fit en inzetbaar. Op de spits, die in de Bundesliga al even majestueus speelt als in de Eredivisie, mag worden gerekend. En dan het slechte nieuws: om Champions League voetbal veilig te stellen, moet in elk geval worden gewonnen... En laat FC Bayern München zaterdag nu net de tegenstander zijn. In de Allianz Arena, nota bene! Lastiger wedstrijden bestaan er eigenlijk niet, in Duitsland. Helemaal niet als je meeneemt in je overweging dat FC Bayern München weet dat het bij winst op Eintracht Frankfurt op de slotspeeldag van het seizoen het kampioenschap in de wacht sleept. Enfin: de ogen van heel voetbalminnend Duitsland zullen zaterdag gericht zijn op de Allianz Arena. Een mooier moment voor Haller om uit te blinken, is er eigenlijk niet.

Play-offs (1)
De eerste strijd is gestreden in de Keuken Kampioen Play-offs. Daarin heeft het RKC Waalwijk van oud-speler van FC Utrecht Sylla Sow afgerekend met het NEC van voormalig FC Utrecht-voetballer Randy Wolters, en schakelde het SC Cambuur van onder anderen Issa Kallon en Kevin van Kippersluis het Almere City FC van Rogier Benschop en Stijn Meijer uit. In de volgende fase van de nacompetitie komt het FC Den Bosch van Menno Heus, Jordy van der Winden en Danny Verbeek uit tegen Go Ahead Eagles, speelt het Sparta Rotterdam van Édouard Duplan, Bart Vriends en Lars Veldwijk tegen het TOP Oss van onder anderen Koen van der Biezen en vervolgen RKC Waalwijk en SC Cambuur hun weg. Tegen wie die ploegen spelen, is pas bekend als de laatste speelronde van de Eredivisie is voltooid.

Sylla Sow's RKC Waalwijk legde NEC over de knie. Sow kan zich nu dus opmaken voor de halve finales van de Keuken Kampioen Play-offs.

Play-offs (2)
Door dan naar Engeland. Daar strijden vier Championship-teams om dat ene felbegeerde, ultrawaardevolle plekje in de Premier League. Onder de kanshebbers: het Leeds United van oud-speler van FC Utrecht Mateusz Klich. De ploeg van de Pool is in de halve finale alvast goed begonnen, door uit met 0-1 te winnen van Derby County. Vanavond is de return. De winnaar van het tweeluik speelt op maandag 27 mei op Wembley tegen Aston Villa om promotie naar de Premier League. Een niveau lager is het Sunderland van Robbin Ruiter hard bezig terug te keren op in het Championship. Een jaar na de ontluisterende degradatie naar League One is de club die velen beter leerden kennen dankzij een documentaireserie op Netflix erop gebrand via de eindronde promotie af te dwingen. In de heenmatch van de halve finale werd alvast met 1-0 van Portsmouth gewonnen. Morgen is de return. Op zondag 26 mei volgt, op Wembley, de grote finale. Daarvoor proberen ook Charlton Athletic en Doncaster Rovers zich te plaatsen.

Play-offs (3)
Verdediger Kevin Conboy is in Denemarken goed bezig in de play-offs aldaar. De inzet van die nacompetitie: deelname aan de Europa League. In de kwartfinale was het Randers FC van Conboy, mede dankzij een goal van de oud-speler van FC Utrecht, over twee duels nipt te sterk voor SonderjyskE (5-4). In de halve finale volgt nu een dubbele ontmoeting met AGF. In Australië, tot slot, heeft Michael Zullo met Sydney FC flink huisgehouden tegen Melbourne Victory. In de halve finale van de play-offs Down Under was het team uit Sydney met liefst 6-1 de baas over de mannen uit Melbourne. In de zogeheten Grand Final, de ultieme climax van het Australische voetbalseizoen, staat Sydney FC tegenover Perth Glory.

Met Leeds United is Mateusz Klich in de race om promotie naar de Premier League.

Met recht Worldwide!
Over ‘Worldwide’ gesproken. In de eerste divisie van China, de zogeheten League One, waren er de afgelopen twee speeldagen ontmoetingen waarbij oud-FC Utrecht’ers elkaar troffen. Vorige week was dat het geval toen Shijiazhuang Ever Bright speelde tegen Liaoning Kaixin. Namens die laatste ploeg wist Jacob Mulenga toen het net te vinden. Maar de fysiotherapeut van Ever Bright, die in het verleden werkzaam was bij FC Utrecht, lachte het laatst: Elseline van der Poll’s team won met 2-1. Een week later moest Van der Poll in een andere competitiewedstrijd dan toch het hoofd buigen voor een team met een oud-speler van FC Utrecht in de gelederen. Ever Bright werd met 3-2 verslagen door Changchun Yatai en met twee treffers maakte Richairo Zivkovic letterlijk en figuurlijk het verschil namens Changchun. 

Volgende week aflevering 46 van FC Utrecht Worldwide!

Fysiotherapeut Elseline van der Poll, voormalig FC Utrecht, incasseerde met haar team in de Chinese League One de voorbije weken treffers van zowel Jacob Mulenga als Richairo Zivkovic; oud-spelers van FC Utrecht.