Worldwide: Mertens is Maradona voorbij

08 mei 2019

Deze week in de spotlight: Dries Mertens, Kenny Teijsse en een rondje langs de play-offs in binnen- en buitenland.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Dries Mertens blijft maar scoren in Italië, Kenny Teijsse is kampioen en: een uitgebreide rondgang langs de play-offs in binnen- en buitenland.

Dries Mertens is clublegende Diego Maradona voorbij op de clubtopscorerslijst van Napoli. De Belg, die deze week zijn 32ste verjaardag vierde, scoorde afgelopen weekend tegen Cagliari; het was z’n veertiende doelpunt van dit seizoen en zijn 82ste Serie A-goal in totaal namens de blauwhemden. Mertens, die in het verleden 86 wedstrijden voor FC Utrecht speelde en daarin in totaal tot 21 goals en 34 assists kwam, is vastberaden de fans van Napoli nog langer te blijven verblijden met zijn spel en doelpunten.

“Ik voel me goed hier en daarom wil ik blijven”, had hij verteld in gesprek met Gazetta dello Sport. “Het is afwachten wat de club wil, maar ik wil blijven en het record van Marek (Hamsik, red.) verbreken. Zo kan ik in de clubhistorie blijven staan.” De overeenkomst van Mertens bij de Italiaanse topclub loopt nog door tot medio 2020. In totaal maakte de Rode Duivel nu 106 goals voor Napoli. Hamsik’s doelpuntenteller als Napoli-speler staat op 121.

Dries Mertens blijft hoge ogen gooien bij Napoli.

Play-offs (1)
In tal van competities in binnen- en buitenland staan play-offs op het punt van beginnen, of zijn die al van start gegaan. De nodige oud-spelers van FC Utrecht mogen aan de bak in deze eindrondes. Zoals in de Keuken Kampioen Play-offs, waarin in de eerste ronde vier teams uitkomen; stuk voor stuk met tenminste één voormalig speler van FC Utrecht in de gelederen. Namelijk: NEC (Randy Wolters), RKC Waalwijk (Sylla Sow), SC Cambuur (Issa Kallon en Kevin van Kippersluis) en Almere City FC, dat onder anderen de voormalige jeugdspelers van FC Utrecht Rogier Benschop en Stijn Meijer in de gelederen heeft.

Play-offs (2)
Op twee niveaus in Engeland zijn oud-spelers van FC Utrecht betrokken bij play-offs. In de nacompetitie van het Championship komt Mateusz Klich met Leeds United in actie. In de halve finale treft de ploeg van de international uit Polen uit tegen Derby County, waar FC Utrecht in 2015 nog een oefenpartij tegen speelde. Een niveau lager, in League One, kruist in de nacompetitie het Sunderland van keeper Robbin Ruiter de degens met Portsmouth. Tegen die ploeg speelde FC Utrecht nog in de voorbereiding op dit seizoen.

Play-offs (3)
In de Europa League play-offs van Denemarken, die trouwens behoorlijk ingewikkeld in elkaar steken, is in de persoon van Kevin Conboy ook een oud-speler van FC Utrecht actief. In de kwartfinale speelt hij met Randers FC tegen SønderjyskE. De heenwedstrijd eindigde in 1-1 en zondag is de return, bij Randers. In Australië, tot slot, staat Michael Zullo met Sydney FC in de halve finales van de play-offs. Daarin is, zondag, Melbourne Victory de opponent.

Randy Wolters komt met NEC in actie in de eerste ronde van de Keuken Kampioen Play-offs.

Teijsse pakt de titel
Play-offs zijn voor Kenny Teijsse en zijn ploegmaats niet nodig. Teijsse – goed voor 1 officieel duel in FC Utrecht’s vlaggenschip en een behoorlijk aantal wedstrijden in jeugdteams en de beloftenploeg – legde namelijk met zijn huidige team AFC beslag op de titel in de Tweede Divisie. Afgelopen weekend was het met ex-profs doordrenkte team uit Amsterdam met 5-0 te sterk voor Scheveningen en de rood-zwarten zijn nu voor niemand meer in te halen. Teijsse, nochtans een verdedigend ingestelde speler, scoorde in de kampioenswedstrijd en maakte tot nu toe in de Tweede Divisie al veertien goals dit seizoen. Hij staat op de gedeelde achtste plaats van de topscorerslijst van die competitie. Eén van de weinige spelers die hij in dat klassement voor zich moet dulden, is zijn broer Yordi.

Kenny Teijsse scoort aan de lopende band bij AFC in de Tweede Divisie.

Abena blij, Boldewijn baalt
In deze rubriek werd vorige week aangehaald dat Myenty Abena zich met Spartak Trnava voorbereidde op de bekerfinale van Slowakije. Heel veel heroïscher had die voor de oud-speler van FC Utrecht niet kunnen uitpakken. Verdediger Abena speelde immers de volledige 120 minuten (3-3 was het, en daarna moest verlengd worden maar werd er niet meer gescoord) en scoorde vervolgens de winnende penalty. De voetballer uit Maarssen gaf daarmee het startsein voor een groot Spartak Trnava-feest. Veel minder goed verging het Enzio Boldewijn in de alles of niets-wedstrijd die hij met Notts County speelde. De traditieclub, één van de tien clubs die sinds 1888 onafgebroken in de Football League (de Engelse profdivisies, red.) uitkwam, degradeerde naar de Conference; een klasse onder het betaalde voetbal.  

Volgende week aflevering 45 van FC Utrecht Worldwide!