Worldwide: cupkoorts voor Abena in Slowakije

01 mei 2019

Deze week in de spotlight: Myenty Abena, Mike van der Hoorn en Juan Agudelo.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: met Spartak Trnava speelt Myenty Abena dit weekend de Slowaakse bekerfinale, het contract van Mike van der Hoorn in Wales is verlengd en ein-de-lijk raak voor Juan Agudelo.

De supporters van Spartak Trnava leven dezer dagen met heel hun ziel en zaligheid toe naar de wedstrijd van vanavond: de finale van de beker van Slowakije. Daarin staat hun team, en bovendien het team van voormalig speler van FC Utrecht Myenty Abena, tegenover MSK Zilina; een clubnaam die bij menig FC Utrecht-supporter ook nog wel een belletje zal doen rinkelenIn het seizoen 2003/2004 speelde FC Utrecht immers tegen die club in Europees verband. 

De recente vorm van MSK Zilina is dramatisch, maar ook het Spartak Trnava van Abena, dat vijf keer eerder de Slowaakse cup won, is de laatste weken niet in grootse vorm. Abena is er trouwens een vaste basisspeler. In de wedstrijd van afgelopen weekend deed de fysiek sterke verdediger uit Maarssen nog van zich spreken door een assist te geven. Wat opvalt bij Spartak Trnava: in de zeven wedstrijden die het team speelde in de beker dit seizoen, incasseerde het slechts één treffer. Het is voor Abena en zijn ploegmakkers te hopen dat de laatste linie ook vanavond – de wedstrijd begint om 18.00 uur – weer staat als een huis. 

Update, donderdag 2 mei: Feest in Trnava, feest in Huize Abena! Spartak Trnava heeft, met Abena de volledige wedstrijd in het veld, de beker van Slowakije gewonnen door na een bloedstollende finale (3-3) na strafschoppen af te rekenen met MSK Zilina. Proficiat, Myenty!

Van der Hoorn in z’n sas in Swansea 
“Ik ben erg blij. Het zat er al even aan te komen en was dus geen verrassing meer, maar het is fijn dat er nu duidelijkheid over is voor zowel mijzelf als de club.” Het zijn de woorden zoals Mike van der Hoorn – vrij vertaald vanuit het Engels, trouwens – ze afgelopen week uitsprak, nadat de optie in zijn contract was gelicht door Swansea City. De captain van de ploeg uit Wales speelt daardoor ook komend seizoen voor The Swans. “Ik heb nog nooit zoveel wedstrijden in één seizoen gespeeld als dit seizoen en het betekent veel voor me dat ik aanvoerder ben”, liet de oud-speler van FC Utrecht bovendien optekenen op de clubsite van Swansea City, dat in de middenmoot van de Engelse Championship vertoeft. “Ik heb het gevoel dat ik beter ben geworden en dat is wat je wil als speler. Het zijn opwindende tijden bij de club, en ik wil de club helpen in de goede richting.” 

Eindelijk raak voor Agudelo 
Eindelijk had-ie ‘m afgelopen weekend te pakken: zijn eerste doelpunt van het seizoen. Juan Agudelo vond namens New England Revolution het net in de opmerkelijk verlopen wedstrijd tegen Sporting Kansas City. Die match eindigde in 4-4; en na negentig minuten stond Revolution nog met negen man op het veld. Amerikaans international Agudelo, die in het verleden veertien keer namens FC Utrecht in de Eredivisie in actie kwam, maakte dit seizoen in acht MLS-wedstrijden van New England Revolution speelminuten. De club, waarvoor hij inmiddels 146 partijen heeft gespeeld, heeft het dit jaar moeilijk in de alsmaar meer populair wordende Major League Soccer. Het team staat in de Eastern Conference voorlopig op de laatste plaats, met acht punten; evenveel als het Atlanta United van Frank de Boer, dat drie partijen minder speelde dan Agudelo’s club.

Succes voor Silberbauer 
En dan waren er afgelopen week nog wat zaken die we bespraken, waar we tot slot graag nog even op terugkomen. Wat te denken van de allereerste wedstrijd ooit in het bestaan van het Pacific FC van Michael Silberbauer? De vuurdoop van de ploeg uit Vancouver Island verliep prima: met 1-0 werd gewonnen van HFX Wanderers. Ook ging het over Mateusz Klich, die met Leeds United probeerde directe promotie af te dwingen naar de Premier League. Awel; dat is niet gelukt. Leeds speelde, ondanks een goal van Klich, met 1-1 gelijk tegen Aston Villa en maakt zich op voor play-offs om promotie. Dan nog een korte update over Enzio Boldewijn, die met Notts County strijdt tegen degradatie uit League Two en dus het Engelse betaalde voetbal. Op de voorlaatste speeldag van het seizoen won Notts County, maar dat deed concurrent Macclesfield Town ook en dus moet Notts County op de slotspeeldag van het seizoen winnen en hopen dat Macclesfield Town verliest. Anders is degradatie een feit voor de oudste profclub ter wereld. 

Volgende week aflevering 44 van FC Utrecht Worldwide!