Met drie nieuwe spelers (Rayyan, Sidney en David) en met een geheel nieuwe staf werd in mei 2018 voor het eerst kennis gemaakt.

Het woord ‘uniek’ viel vaak in de voorbereiding. Trainer David sprak vaak over het feit dat een unieke instelling, een unieke wijze van omgang met elkaar een unieke ontwikkeling echt unieke prestaties met zich mee zouden kunnen brengen. De spelers gingen ermee aan de slag. Het andere toverwoord bleek respect. Voor jezelf, voor anderen, voor het voetbalspel en haar regels.

In de voorbereiding in augustus bleek het toernooi in Hulshorst een juiste opmaat van de mogelijkheden van deze spelersgroep. Een klinkende 4-1 zege op Zenit St. Petersburg bleek voor veel spelers een eye-opener. Zouden we echt zo goed kunnen voetballen? Je zag de spelers denken.

Het seizoen ving aan met een 3-2 nederlaag...in Eindhoven tegen PSV. Teleurstellend, daar de voorbereiding bepaalde verwachtingen met zich mee had gebracht.

En waar videobeelden spelers helpen in hun ontwikkeling, zo werden er gelijk belangrijke lessen geleerd om goed beslagen tegen favoriet AZ aan te treden in eigen huis. Nimmer werd gewonnen van deze talentvolle AZ-lichting. Het werd maar liefst 5-0 voor de ontketende Domstedelingen. Eenmaal in deze flow werd een 3-1 achterstand bij Ajax omgezet in een voorsprong wat uiteindelijk toch net 4-4 werd. Thuis werd er met 4-3 gewonnen van de Amsterdammers. Feyenoord werd voor de winterstop tweemaal verslagen en zo deden de Utrechters ineens verrassend mee in de top van de competitie met sterke lichtingen bij AZ, Feyenoord (landskampioen in 2017/18), Ajax en PSV. Op de slotdag voor de winterstop werd Sparta Rotterdam slachtoffer van de dadendrang. FC Utrecht moest met minimaal 3 goals verschil winnen om bij een verlies van AZ zich te kronen tot winterkampioen. FC Utrecht won met maar liefst 13-1 van Sparta maar zag AZ een gelijkspel pakken. De Alkmaarders werden terecht winterkampioen na een gelijkspel tegen PSV.

In januari werd kennis gemaakt met het video analyse systeem Hudl waarin de spelers zelf beelden leren selecteren en knippen. Topsportpresentaties aan elkaar allerhande onderwerpen bespreken, zelf in groepen de speelwijze bespreken en ook aan elkaar presenteren. Begin mei werd en training gegeven c.q. werd meegetraind met de FC Utrecht voetbalschool. Het bleken goede lessen

Inmiddels was het besef tot in de poriën doorgedrongen dat een kampioenschap in 2019 reëel zou zijn. Bijzonder voor FC Utrecht, maar wel mogelijk. Dat hadden de zeges op Ajax, Feyenoord en AZ wel aangetoond. Alleen PSV was nog niet verslagen. Het zou wel een hels karwei worden was de verwachting.

De speelwijze had inmiddels een vlucht genomen. Van een compact FC Utrecht dat kon inzakken tot kop cirkel of halverwege de helft van de tegenstander werd er een stap naar voren gedaan en was de equipe van aanvoerder Jesse van de Haar klaar om hogere pressie te spelen en dit ook lang te kunnen volhouden. En van een kortdurende counter op de helft van de tegenstander werd nu ook de opbouw op eigen helft van belang. Zo gezegd: zo gedaan.

FC Utrecht startte in 2019 met een overwinning uit bij Feyenoord dat voor de derde maal werd verslagen dit seizoen. Een magistrale eindfase betekende 1-2 winst nadat de ploeg 2 minuten voor tijd nog 1-0 achter stond. Van het hoge druk zetten was niks uitgekomen en van goed opbouwen ook niet. Het was een matige wedstrijd van Utrecht-kant.

Daarna was het FC Utrecht dat de klok sloeg. Met maar liefst 6 opeenvolgende zeges op NAC (3-0), ADO Den Haag (1-4), Ajax (2-0), AZ (3-1), PSV (2-3) maakten de spelers van de onder 14 grote indruk. Zo ook bij de concurrerende clubs die inmiddels hun zinnen hadden gezet op een aantal van onze eigen spelers. Zaakwaarnemers of zgn. begeleiders, kledingmerken, scouts. Ze doken bovenop de spelers van FC Utrecht. Een ieder had zijn eigen belang. Deze onrust bleek niet bevorderlijk voor de sfeer en de focus. Daar waar er van buitenaf geen enkele inmenging had plaatsgevonden tot dan toe was dit nu elke dag aan de orde.

Ineens werd er terecht verloren van AZ (3-1), ADO Den Haag (1-2) en werd Feyenoord thuis gelukkig op 1-1 gehouden. Na 6 zeges ineens 1 mager punt uit 3? Dat was niet des FC Utrechts. Ook het toernooi in Epe werd qua resultaat slecht afgesloten met een 8e plek van de 10 clubs. Al waren de gastgezinnen lovend over het gedrag van de spelers van FC Utrecht. Dit bleek waardevoller dan welke prestatie dan ook op het toernooi.

De zinnen werden verzet, de duidelijkheid was weer terug en het spel op de trainingen werd elke dag beter. En zo moest NAC na 2 weken trainen eraan geloven. Met prachtig spel bij vlagen werden de Bredanaars getrakteerd op een dikke nederlaag die nog laag uitviel (2-5). Omdat PSV de week ervoor zich in de vingers had gesneden tegen ADO Den Haag en AZ haar spel niet vol kon houden over een heel seizoen bleken de Utrechters alles nog in eigen hand te hebben. Het zou ook terecht blijken.

De focus was enorm en de dadendrang ook. Zaak was dat de technische staf spelers in deze flow kon houden waar men inmiddels in beland was. En liever nog: vergroten. Een pittige klus. En zo geschiedde.

Thuis tegen PSV mocht het klusje dan worden geklaard. De ploeg was goed voorbereid aan de aftrap verschenen en na 70 minuten voetbal was de stand 6-1. De Eindhovenaren waren weggeblazen. Geen schijn van kans had PSV gehad in de eerste helft en men kon geen juist (ander) plan bedenken voor de tweede helft. Daardoor kon FC Utrecht uitlopen naar een monsterscore in de kampioenswedstrijd. Bijna alles lukte. En dat in je eigen kampioenswedstrijd. Een ervaring om nimmer te vergeten. Een herinnering voor het leven.

In een seizoen waar FC Utrecht maar liefst 9 spelers geïnviteerd zag worden voor selectiewedstrijden voor het Nederlands elftal. Waar uiteindelijk van zes kandidaten naar drie internationals werd gegaan was dit wel het seizoen van de ontwikkeling van het team an sich.

Van 3 goals gemiddeld tegen in het vorige seizoen, naar 1.72 goals tegen in 2018 als onder 14, naar 1,25 in 2019. En met een ontwikkeling van lagere naar hogere druk en van storen met 3 spitsen naar uitstappende backs of middenvelders werden de Utrechters gevaarlijker en gevaarlijker. En met de meeste gele kaarten en punten van alle clubs (54) en goals voor (86) over het gehele seizoen 2018/19 mag er gesproken worden van een prachtig seizoen en een terechte kampioen.

Ouders, spelers en staf: dank voor een prachtig seizoen. Niemand zal vergeten dat dit FC Utrecht liet zien dat dromen geen bedrog zijn. FC Utrecht onder 14 was dit seizoen de beste van Nederland. Laat het een voorbeeld zijn voor hoe kinderen (met verschillende achtergronden, gedragingen en doelen) met elkaar om kunnen gaan en hoe er (hard) gewerkt kan worden. Hoe dat eruit zag?: Spelers die zelf hun beelden knippen, hun eigen topsport-presentaties maken en geven, hun schoolprestaties ook verbeteren en hun eigen doelen als linies aan elkaar presenteren.

Uiteindelijk is dat wat bij FC Utrecht past: strijd en passie voor het spel en de eigen ontwikkeling. Een ieder zal het zelf moeten doen: zichzelf ontwikkelen tot een goede teamspeler waar een elftal zichtbaar beter door wordt.

We kijken uit naar het nieuwe seizoen. Dat gaan we doen zonder Elvic, David, Alvaro en Quinn die het gaan proberen in Eindhoven en Amsterdam. We wensen jullie en jullie ouders alle plezier en geluk!

Ook hangt teammanager Wilco zijn pen en laptop in de wilgen. Wilco, dank voor al je inzet, je medeleven, je zenuwen, je humor en tenslotte jouw tranen van geluk. Je kreeg wat je verdiende: de titel. Het was ons als spelers en als staf een voorrecht met je te mogen werken. Je krijgt in Roberto een goede opvolger. Het ga je goed en tot ziens langs de lijn!

Tenslotte verwelkomen wij onze nieuwe maatjes Gianni, Maik, Mateja, Wessel, Aidan en Sil. We hebben erg veel zin om met jullie samen te werken.

Fijne vakantie en tot ziens op de velden!