Gelijkspel in sfeervol Stadion Galgenwaard

24 mei 2019

FC Utrecht en Vitesse houden elkaar in evenwicht (1-1) in heenwedstrijd van finale van play-offs om Europees voetbal.

In een sfeervol Stadion Galgenwaard bleken FC Utrecht en Vitesse vanavond (vrijdag) aan elkaar gewaagd. Aan het einde van een aantrekkelijke heenwedstrijd van de finale van de play-offs om Europees voetbal stond er een 1-1 stand op het Utrechtse scorebord. Dinsdag is de allesbeslissende return in Arnhem.

Speelminuut 86 is het. Het publiek schraapt nog één keer de kelen. Staat massaal en als één blok achter het team, dat het bijna letterlijk naar voren stuwt. Richting de Cityside, richting het doel dat door Remko Pasveer wordt verdedigd. Dáár moet het gebeuren voor FC Utrecht, dat jaagt op een voorsprong en daar, gezien de verhoudingen op het veld, ook alleszins aanspraak op maakt.

Geen geluk
In de slotminuten van de match krijgen de Domstedelingen nog een aantal kansen. Via Sean Klaiber bijvoorbeeld, die nog maar eens een solo op de mat tovert en hard schiet. De bal zoeft richting bovenhoek, en daar is Pasveer op z’n post. De sluitpost ziet even later een kopbal van aanvoerder Willem Janssen over zijn doel gaan en kijkt welhaast een door Simon Gustafson geschoten bal naast. Het ontbreekt de Utrechters op dat moment aan geluk.

Kerk en Strieder gevaarlijk
Niet alleen op dat moment, trouwens. Ook eerder op de avond al. In een sfeervol Stadion Galgenwaard wordt Gyrano Kerk door Gustafson oog in oog met Pasveer gezet. De rappe aanvaller schiet de bal eerst tegen de goalie op en werkt het leer in de rebound tegen de paal. Eerder al houdt menig Vitessenaar het hart vast bij een schot van Rico Strieder. De bal gaat hard en richting de hoek, en met veel moeite weet de sluitpost van de Gelderlanders met z’n benen te voorkomen dat de bal tegen de touwen vliegt.

Van de Streek scoort tegen oude club
Wie de Arnhemse goalie wél weet te verschalken, dat is Sander van de Streek. Nota bene hij, die een gedeelte van zijn opleiding genoot bij de geel-zwarten, is het die na een dik kwartier spelen namens FC Utrecht de score opent. Na een afgemeten voorzet van Kerk mikt Van de Streek de bal met z’n hoofd prachtig in de hoek: 1-0. Het is de 56ste goal van FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal. Geen team scoorde in de eindronde, sinds die eerder deze eeuw werd heringevoerd, vaker dan de Utrechters.

Matavz maakt negende play-offs treffer
Nog geen kwartier kunnen de Utrechters genieten van de voorsprong tegen de Arnhemmers. Als vanuit een hoekschop de bal op doel wordt geschoten, is het Tim Matavz die de bal al dan niet bewust zodanig van richting doet veranderen, dat keeper Nick Marsman - hij speelt als vervanger van de geblesseerde David Jensen - kansloos is (1-1). Voor Sloveen Matavz is het al zijn negende doelpunt in de play-offs. Hij is topscorer van de play-offs, sinds die in 2005/2006 werden opgestart.

Uitverkocht uitvak bij return
Dinsdag is de return van de finale van de play-offs om Europees voetbal. Die dag, in GelreDome, wordt er om 20.45 uur afgetrapt en wordt duidelijk welk van de twee teams in de jaargang 2019/2020 Europees voetbal speelt. Eén ding is alvast zeker: FC Utrecht weet zich in Arnhem gesteund door een uitverkocht uitvak. De duizendste en laatste kaart voor het bezoekersvak ging tien minuten voor de aftrap van de thuiswedstrijd over de toonbank.

FC Utrecht - Vitesse 1-1 (1-1)
18. Sander van de Streek 1-0
31. Tim Matavz 1-1

Gele kaarten: Lukas Görtler (FC Utrecht), Thulani Serero, Bryan Linssen (Vitesse).

Toeschouwers: 18.328.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Rico Strieder (81. Urby Emanuelson), Lukas Görtler (87. Mark van der Maarel), Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Cyriel Dessers (81. Michiel Kramer), Sander van de Streek.

Opstelling Vitesse:
Remko Pasveer; Vyacheslav Karavaev, Maikel van der Werff, Danilho Doekhi, Alexander Büttner (74. Max Clark); Martin Ødegaard, Navarone Foor, Thulani Serero, Bryan Linssen; Tim Matavz (65. Thomas Buitink), Mohammed Dauda.