De ontknoping in de poule van O16 leek op de strijd tussen Ajax en PSV in de eredivisie. O16 stond 3 punten voor op PSV, een veel beter doelsaldo (9 doelpunten verschil) en de laatste wedstrijd tegen de Graafschap. Maar echt spannend werd het niet meer op Zoudenbalch. FC Utrecht  won verdiend met 4-2, kwam niet in de problemen en eindigde daarmee op de 1e plaats. Een mooie bekroning voor een seizoen hard werken. Niet alleen heeft het team een continu stijgende lijn laten zien met herkenbaar voetbal. Ook op het persoonlijke vlak zijn diverse jongens vervroegd doorgestroomd naar O17 en hebben zij een contract verdiend bij FC Utrecht. O16 heeft daarmee een succesvol seizoen gedraaid in 2018/19.

De eerste helft

Ondanks de riante uitgangspositie zat in de eerste 15 minuten ‘het kampioenschap’ in de benen. De Graafschap drong FC Utrecht terug op eigen helft. Echt gevaarlijk werd het niet. Want als dit team iets goed kan, is het ‘niets weggeven’. Met slechts 10 tegendoelpunten was O16 de minst gepasseerde en met 36 doelpunten voor de meest productieve ploeg in de poule. De hele ploeg staat goed maar een extra compliment aan de ‘Mannen van Wes’; Nathan, Joshua en Kjeld. En natuurlijk niet te vergeten Steyn die er altijd stond op de belangrijkste momenten. (daarover meer in de 2e helft….)

Na 15 minuten begon FC Utrecht weer herkenbaar te spelen. Mees raakte de lat, Achraf had de 1-0 op de schoen, Max schoot bijna de 1-0 binnen en Stan schoot vanaf de 16. Alle aanvallers kregen een kans, maar het was centrale verdediger Wes die in de 30e minuut de ban brak. 1-0 op een voorzet van Kjeld. Wat een bevrijdende 1-0 moest zijn, werd een verslappende 1-0. Even ging de druk eraf en de Graafschap profiteerde met de 1-1. O16 herpakte zich echter direct. Max tikte in een uiterste ‘Zlatan’- achtige krachtsinspanning de bal voor de keeper weg. Die werd dankbaar uit de lucht geplukt door Kjeld. De 2-1 stond weer op het bord. Imanuel zette het middenveld weer op slot, Maarten ging weer lekker met passes strooien in de opbouw en we konden weer genieten van de ‘de cross van Josh’. Aan de thee met een voorsprong en PSV stond op het andere veld met 2-0 voor. Dus dit mocht niet meer mis gaan.

De tweede helft

Wat in de kleedkamer wordt besproken, blijft in de kleedkamer. Maar wie trainer Ruud Heus een beetje kent, weet dat dit geen relaxte bespreking was. Dit is het moment dat je professionaliteit moet laten zien. Niet alleen met een goed resultaat van het veld, maar ook overtuigend laten zien waarom we bovenaan staan. Het was (wederom) niet aan dovemans oren gericht. Kymani was het veld ingekomen en de tweede helft werd professioneel uitgespeeld. FC Utrecht liep uit naar 4-1 via treffers van Stan op aangeven van Max. En Mees schoot uit de draai met links binnen op aangeven van Kjeld. Justin, Gijs, Erman werden nog ingebracht en de Graafschap scoorde nog een keer uit een diepe bal. Maar de buit was binnen. Mooi moment was de rentree van keeper Miki. Miki is bijna de hele tweede seizoenshelft doorgeschoven naar O17 en stond daar in de basis onder de lat. Hij verving Steyn die hem meer dan uitstekend zijn plaats had ingenomen tijdens de tweede seizoenshelft. Een mooi applaus was zijn deel. Mede door nog een aantal mooie saves in deze wedstrijd.

 ‘We kunnen eindeloos analyseren maar de feiten spreken voor zich. We staan vanaf de eerste wedstrijd bovenaan in de poule en eindigen met de minste doelpunten tegen en de meeste doelpunten voor. Dan heb je gedaan waarvoor je kwam als team, professionaliteit getoond. Dat klinkt makkelijk maar flik het maar als team. Nog belangrijker is de zeer positieve ontwikkeling van de individuele spelers. Veel jongens doorgeschoven naar O17 en meerdere jongens hebben een contract verdiend. Missie geslaagd dit seizoen, lekker even vrij voor iedereen en over een paar weken weer aan de bak voor het volgend seizoen", aldus Ruud Heus.

Scoreverloop:

' 30      0-1 Wes Bottenburg
' 35      1-1
' 36      2-1 Kjeld van den Hoek
' 50      3-1 Stan Wassenaar
' 69      4-1 Mees Rijks' 74
' 74      4-2


FC Utrecht O16

Steyn Gerritsen (K) (‘77 Miki van Sas), Nathan O’Niel (‘41 Kymani van Gonter), Wes Bottenburg (C), Joshua Mukeh, Kjeld van den Hoek , Maarten Gravekamp, Stan Wassenaar, Mees Rijks, (‘71.Gijs Hovius), Imanuel Bonsu, Achraf  Boumenja (70 Erman Kurt), Maxwell Rodrigues (‘76 Justin Smies).