FC Utrecht doet goede zaken in Almelo

18 mei 2019

Domstedelingen winnen in heenwedstrijd van halve finale van play-offs van Heracles: 0-2.

FC Utrecht heeft vanavond (zaterdag) goede zaken gedaan. In de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs was het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat met 0-2 te sterk voor Heracles Almelo. In het Polman Stadion maakten Simon Gustafson en Cyriel Dessers al voor de rust het verschil.

Het is zo veel meer dan een sliding. Zo veel meer dan een blok. Zo veel meer dan een ingreep zoals je die zo vaak ziet tijdens een voetbalpot. Het is een poging die alles in zich heeft. Mark van der Maarel ziet Dabney dos Santos niet al te lang na de rust in kansrijke positie opduiken voor David Jensen en met een ultieme sliding doet hij het schot van de aanvaller in de kiem smoren. Daarmee voorkomt de captain dat de ploeg uit Overijssel terug in de wedstrijd komt. Van der Maarel zorgt ervoor dat de marge in stand blijft. Dat zijn eigen team geen tegenvaller hoeft te verwerken. En dat de tegenstander niet die adrenalinekick krijgt die het, voor dik achtduizend toeschouwers in een broeierig Polman Stadion, zo nadrukkelijk zoekt.

Gustafson alweer trefzeker tegen Heracles Almelo
Het blijft dus, dankzij de tackle van de aanvoerder, bij 0-2. Die stand wordt al voor de pauze bereikt, trouwens. Tien minuten voor de break benut Simon Gustafson een penalty die wordt gegeven na een overtreding op Riechedly Bazoer: 0-1. Voor de Zweed in Utrechtse dienst is het de derde keer dit seizoen dat hij scoort tegen de Heraclieden. Eerder doet hij dat al in de competitieduels met de ploeg uit Almelo in zowel Overijssel (1-5 voor FC Utrecht) als de Domstad (3-1 voor de Utrechters). En nu is hij dus de man die de score opent in de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. Een fase van de competitie waarin elke goal buitengewoon waardevol is.

Dessers doet het weer
Vijf minuten na de 0-1, wordt het al 0-2. En ook dat doelpunt wordt gemaakt vanuit een standaardsituatie. Nicolas Gavory is het die de bal voor de pot brengt, nadat Dario van den Buijs een overtreding heeft begaan op Gyrano Kerk. De Fransman ziet dat de bal terechtkomt bij Cyriel Dessers, en die spits schiet de bal diagonaal in de verre hoek binnen. Janis Blaswich duikt nog wel, maar is kansloos. En zo maakt Dessers het 52ste doelpunt aller tijden namens FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal. Alleen FC Groningen (53 stuks, voor aanvang van het duel met Vitesse dat later vanavond op de rol staat) maakte er tot nu toe meer dan de FC uit de Domstad.

Over en weer kansen
In de tweede helft zijn de meeste en beste kansen voor Heracles Almelo, al krijgen ook de Utrechters diverse mogelijkheden. Zo stichten onder anderen Gustafson, Bazoer, Emil Bergström en Lukas Görtler gevaar namens de Domstedelingen, die op hun beurt vooral veel te duchten hebben van Adrián Dalmau. De Spaanse clubtopscorer van de Heraclieden, goed voor 19 treffers tijdens de reguliere competitie, vindt echter telkens goalie David Jensen op zijn pad.

Dinsdag de return
De return van de halve finale is dinsdag. In Stadion Galgenwaard wordt er dan om 18.30 uur afgetrapt. Tickets zijn verkrijgbaar via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop, die met het oog op de play-offs komende maandag ook geopend is van 10.00 tot 17.00 uur.

Heracles Almelo - FC Utrecht 0-2 (0-2)
36. Simon Gustafson (strafschop) 0-1
40. Cyriel Dessers 0-2

Gele kaarten: Dabney dos Santos, Dario van den Buijs, Mats Knoester (Heracles Almelo), Joris van Overeem, Simon Gustafson (FC Utrecht).

Toeschouwers: 8.322.

Scheidsrechter: Siemen Mulder.

Opstelling Heracles Almelo:
Janis Blaswich; Tim Breukers, Dario van den Buijs, Mats Knoester, Lennart Czyborra; Mohammed Osman, Alexander Merkel (46. Lerin Duarte, 90+1. Bart van Hintum), Jesper Drost (63. Joey Konings); Brandley Kuwas, Adrián Dalmau, Dabney dos Santos.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Emil Bergström, Nicolas Gavory; Joris van Overeem (55. Rico Strieder), Riechedly Bazoer, Simon Gustafson; Gyrano Kerk (87. Othmane Boussaid), Cyriel Dessers (75. Lukas Görtler), Sander van de Streek.