Vitesse - FC Utrecht is de finalewedstrijd van dit seizoen. De ploeg die als winnaar uit de bus komt, gaat Europa in.

In de heenwedstrijd, afgelopen vrijdag, werd het in Stadion Galgenwaard 1-1. Sander van de Streek opende de score, Tim Matavz bepaalde de eindstand.

FC Utrecht won in het verleden 3 keer in een uitwedstrijd van Vitesse. Dat was in 2003 (1-4), 2010 (1-4) en in 2016 (1-3).

Eerder dit seizoen verloren de Utrechters in Arnhem met 2-1. Een treffer van Cyriel Dessers werd toen teniet gedaan door goals van Bryan Linssen en Martin Ødegaard.

Sander van de Streek, die een deel van zijn jeugdopleiding genoot bij Vitesse, opende vrijdag namens FC Utrecht de score tegen de Arnhemmers.

Vitesse is de enige van de 8 tegenstanders in de play-offs om Europees voetbal waarvan FC Utrecht nog nooit won.

Voor FC Utrecht is het de vierde keer dat het met een gelijkspel in eigen huis begint aan een play-off ontmoeting. Van de 3 voorgaande keren, resulteerde dat 1 maal in een eindzege. Dat was in 2007 tegen Roda JC Kerkrade (0-0 thuis, daarna 1-1 uit).

Voor Vitesse is het de derde keer dat de ploeg met een gelijkspel in een uitwedstrijd is begonnen in de play-offs. In de vorige 2 gevallen wonnen de Arnhemmers daarna op eigen veld. Dat was in 2006 tegen RKC Waalwijk (4-4 uit, daarna 2-0 thuis) en in 2015 tegen sc Heerenveen (2-2 uit, daarna 5-2 thuis).

FC Utrecht staat voor het vierde seizoen op rij in de finale van de play-offs om Europees voetbal.

FC Utrecht bereikte dit seizoen de finale door in de halve eindstrijd met Heracles Almelo af te rekenen.

De laatste keer dat Vitesse op eigen veld verloor, was op 2 september 2018. Toen was Ajax met 0-4 te sterk voor de Gelderlanders. Daarna bleef Vitesse in 16 opeenvolgende officiële thuisduels ongeslagen.

In totaal maakte FC Utrecht 56 goals in de play-offs om Europees voetbal. Samen met FC Groningen gaan de Utrechters gedeeld aan kop van dat all time klassement. Vitesse volgt met 55 treffers.

In elk van de laatste 14 thuispartijen die Vitesse speelde, kwam de ploeg tot scoren. In al die duels incasseerden de Gelderlanders ook steeds minimaal 1 treffer.

Simon Gustafson en Jean-Christophe Bahebeck (beide 2 goals) zijn topscorers van FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal van dit seizoen. Alleen Ricky van Wolfswinkel (4 in seizoen 2009/2010) en Zakaria Labyad (3 in 2017/2018) maakten ooit meer goals voor de Utrechters in de play-offs van 1 seizoen.

In het heenduel van afgelopen vrijdag kwam Tim Matavz tot scoren. Voor de Sloveen was het zijn negende doelpunt aller tijden in de play-offs om Europees voetbal. Dat maakt van de spits de all time topscorer van die competitie. Hij is Marcus Berg en Mads Junker (beiden 8 goals) sinds enkele dagen voorbij.

Simon Gustafson scoorde in de play-offs van dit seizoen al 2 maal.

In de persoon van Willem Janssen heeft FC Utrecht een heuse Mr. Play-offs in de gelederen. De captain speelde al 27 partijen in de eindronde. Véél meer dan elke andere speler. In het klassement aller tijden volgt Sander Boschker op ruime afstand: de oud-keeper heeft 18 partijen op de teller staan.

Matavz maakte de laatste 3 doelpunten van Vitesse in de play-offs. Hij heeft nog 1 treffer nodig om Junker te evenaren als topscorer aller tijden van Vitesse in de play-offs om Europees voetbal.

Martin Ødegaard was direct betrokken bij 8 goals (3 treffers, 5 assists) in zijn laatste 4 thuisduels voor Vitesse.

Bij FC Utrecht staan Joris van Overeem, Simon Gustafson en Lukas Görtler op scherp. Dat geldt ook voor de Vitessenaren Navarone Foor, Bryan Linssen, Mukhtar Ali en Thulani Serero.