Voor de derde keer staan FC Utrecht en Vitesse tegenover elkaar in de play-offs om Europees voetbal.

In 2006/2007 was de inzet van het dubbele treffen tussen de Utrechters en de Arnhemmers een plek in de Intertoto Cup. Het werd 2-2 in Arnhem en daarna 0-0 in Utrecht, waardoor de Domstedelingen het Europese ticket pakten.

Afgelopen seizoen was de tweede dubbele clash tussen FC Utrecht en Vitesse met deelname aan een Europees toernooi als inzet. Toen werd het in Arnhem 3-2 voor Vitesse, dat vervolgens met 1-2 ging winnen in Utrecht en dus de voorronde van de Europa League in ging.

Sander van de Streek genoot een deel van zijn jeugdopleiding bij Vitesse. Tegenwoordig speelt de Barnevelder voor FC Utrecht.

Natuurlijk speelden FC Utrecht en Vitesse dit seizoen in de Eredivisie al 2 keer tegen elkaar. In Utrecht werd het 0-0 en in Arnhem wonnen de Gelderlanders met 2-1.

FC Utrecht staat voor het vierde jaar op rij in de finale van de play-offs om Europees voetbal. In de 3 voorgaande finales werd 1 keer gewonnen (van AZ) en 2 maal verloren; van respectievelijk Heracles Almelo en Vitesse.

Vitesse doet voor de zevende keer mee aan de play-offs om Europees voetbal. In 2011/2012, 2014/2015 en 2017/2018 resulteerde die deelname in kwalificatie voor Europees voetbal.

Eerder dit seizoen eindigde FC Utrecht - Vitesse in 0-0.

FC Utrecht plaatste zich 4 keer voor Europees voetbal via de play-offs. Dat maakt van FC Utrecht de ploeg die zich het vaakst plaatste voor Europees voetbal via de play-offs. Voor Vitesse staat de teller wat dat betreft op 3.

In 2010/2011 was FC Utrecht het laatste Nederlandse team dat zich kwalificeerde voor het hoofdtoernooi van de Europa League nadat het zich een seizoen eerder (2009/2010) via de play-offs voor de voorrondes had geplaatst.

Vorig seizoen won Vitesse de play-offs. Sinds de herinvoering van de play-offs in de huidige opzet in seizoen 2008/2009 won nog nooit een team de eindronde in opeenvolgende seizoenen.

Alleen FC Groningen (56 stuks) maakte meer doelpunten in de play-offs om Europees voetbal dan FC Utrecht: 55 treffers.

Tegen Heracles Almelo scoorde FC Utrecht, verdeeld over 2 wedstrijden, 5 keer.

Vitesse is als hoogst geplaatste ploeg begonnen aan de play-offs. Sinds 2008/2009 veroverde de ploeg die als hoogste eindigde in de competitie slechts 2 keer een Europees ticket. In beide gevallen was dat FC Utrecht.

FC Utrecht’s Jean-Christophe Bahebeck en Simon Gustafson zijn dit seizoen gedeeld topscorer van de play-offs om Europees voetbal, samen met Vitesse-spits Tim Matavz.

Vitesse won 2 van de laatste 11 uitpartijen die het speelde. De ploeg uit Arnhem verloor in het eigen GelreDome geen van de laatste 16 matchen die het speelde.

Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht speelde 26 wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal en dat is veel meer dan iedere andere speler. In dat klassement volgt Sander Boschker op zeer gepaste afstand; de ex-keeper heeft 18 duels achter zijn naam staan.

Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht (14) speelde afgelopen dinsdag voor de 26ste keer een wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal.

Martin Ødegaard was namens Vitesse dit kalenderjaar direct betrokken bij 16 goals. De Noor scoorde er 6 en bereidde er 10 voor. Hij is bij minstens 8 goals meer betrokken dan iedere andere speler uit de selectie van de Gelderlanders.

Janssen maakte 7 Eredivisiedoelpunten tegen Vitesse, dat daarmee zijn favoriete tegenstander is.

Bij FC Utrecht staan Joris van Overeem en Simon Gustafson op scherp. Bij Vitesse geldt dat voor Mukhtar Ali en Navarone Foor.