Met 0-2 was FC Utrecht afgelopen zaterdag in de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal te sterk voor Heracles Almelo. In het Polman Stadion maakten Simon Gustafson en Cyriel Dessers de treffers namens de Utrechters.

Heracles Almelo verloor 2 keer eerder de eerste wedstrijd van een tweeluik om Europees voetbal. In 2005/2006 strandde de ploeg vervolgens, maar in 2015/2016 boog het team uit Overijssel in de return de boel om. Dat was tegen FC Groningen.

Voor Simon Gustafson was het al de derde keer dat hij dit seizoen tot scoren kwam in een wedstrijd waarbij FC Utrecht en Heracles Almelo tegenover elkaar stonden. Eerder deed de Zweed dat al in de competitieduels in Utrecht (3-1 voor de FC) en Almelo (1-5 winst voor de Domstedelingen).

Simon Gustafson kwam in alle 3 de eerdere ontmoetingen met Heracles Almelo dit seizoen tot scoren namens FC Utrecht.

Al 3 keer won FC Utrecht dit seizoen dus van Heracles Almelo. De enige ploeg die 4 maal in 1 seizoen te sterk was voor de Heraclieden, was FC Groningen in het seizoen 1999/2000.

Heracles Almelo won 1 van de laatste 4 uitduels die het speelde in de play-offs om Europees voetbal.

FC Utrecht ging door in elk van zijn vorige 5 ontmoetingen in de play-offs om Europees voetbal waarin de club het eerste duel won.

Heracles Almelo verloor de laatste 4 duels die het speelde in alle competities. De laatste keer dat de ploeg uit Almelo 5 maal op rij verloor, was in december 2014 – februari 2015.

Slechts 1 keer verloor FC Utrecht een thuiswedstrijd in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal, sinds de herinvoering daarvan in het seizoen 2005/2006. Dat was in 2005/2006 tegen FC Twente.

Cyriel Dessers maakte, op aangeven van Nicolas Gavory, in Almelo afgelopen zaterdag de 0-2.

Alleen FC Groningen (55) maakte meer doelpunten in de play-offs om Europees voetbal dan FC Utrecht: 52 goals.

Bij FC Utrecht keert Willem Janssen terug van een schorsing. Janssen is de speler met verreweg de meeste ervaring in de play-offs om Europees voetbal, aller tijden. De captain van de Utrechters speelde 25 matchen in de play-offs, minstens 7 meer dan iedere andere speler.

Op scherp staan bij FC Utrecht Simon Gustafson en Joris van Overeem. Bij Heracles Almelo geldt dat voor Dario van den Buijs, Mats Knoester en Dabney dos Santos.