Worldwide: Haller ontketend in Frankfurt

13 maart 2019

Deze week in de spotlight: Sébastien Haller, Moestafa El Kabir en Ramon Leeuwin.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Sébastien Haller gaat als de brandweer bij Eintracht Frankfurt, Moestafa El Kabir heeft een nieuwe club gevonden in Zweden en in Denemarken gaat het Ramon Leeuwin met Odense BK voor de wind. 

Dat het een geweldenaar is, dat wisten de supporters van FC Utrecht natuurlijk al lang. Sébastien Haller was tijdens zijn Utrechtse periode een gigant, in zowel letterlijk als figuurlijk opzicht. Maar, zo vroegen sommigen zich af, zou hij het ook kunnen in een competitie als de Bundesliga? De Fransman heeft zelf het antwoord op die vraag inmiddels luid en duidelijk gegeven: oui! Afgelopen maandag was het weer raak. In een tijdsbestek van 143 tellen scoorde Haller niet alleen de 0-2 tegen Fortuna Düsseldorf, maar ook de 0-3. Gewoon, omdat hij het kan. Omdat hij in bloedvorm is.  

En omdat hij tot de top van Europa behoort. Die laatste stelling wordt kracht bijgezet door statistiekenboer Opta. Dat bedrijf keek naar de spelers in de 5 sterkst geachte competities van Europa – de Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en Ligue 1 – en becijferde dat in die competities er maar één speler uit voetbalnatie op en top Frankrijk is die bij meer doelpunten is betrokken. Dat is Kylian Mbappé, die bij het in Frankrijk alleenheersende Paris Saint-Germain bij 30 goals betrokken was; hij maakte er 24 en bereidde er 6 voor. Haller, actief bij een in de subtop spelende ploeg, volgt met betrokkenheid bij 23 goals; de oud-speler van FC Utrecht scoorde er 14 en verzorgde 9 assists. Op Haller staat geen enkele maat, zo lijkt het. Al blijft hij er zelf, zoals hem dat betaamt, kalm onder. Kijk, onder dit artikel, het item maar eens dat afgelopen vrijdag met hem werd opgenomen, toen hij één van de 18.146 toeschouwers was bij FC Utrecht – FC Groningen.   

Opnieuw Zweeds avontuur voor El Kabir 
Aanvaller Moestafa El Kabir heeft, bepaald niet voor het eerst in zijn loopbaan, zijn handtekening gezet onder een contract bij een Zweedse club. De 30-jarige Marokkaan, die in het seizoen 2007/2008 bij FC Utrecht tot de beloftenploeg behoorde, heeft zich verbonden aan Kalmar FF. Eerder in zijn loopbaan diende El Kabir ook al meerdere keren de Zweedse teams Mjällby AIF (de club waarvoor ook onder anderen Nassir El Aissati uitkwam) en BK Häcken, de oud-ploeg van Simon Gustafson. Tijdens zijn dynamische loopbaan trok El Kabir ook de shirts aan van onder meer Ajax, Feyenoord, NEC, Cagliari (Italië), Al-Ahli (Saoedi-Arabië), GenclerbirligiAntalyasporAnkaragücü en het Japanse Sagan Tosu. En sinds afgelopen week dus ook het truitje van Kalmar FF, dat uitkomt in de hoogste divisie van Zweden, de Allsvenskan 
 
Leeuwin klaar voor Deense kampioenscompetitie 
‘Top seks er en realitet!’, staat er met dikke, vette letters op de website van Odense BK. Voor de goede orde: dat is Deens voor: ‘De top zes is behaald!’ En daar zijn ze bij de club van oud-speler van FC Utrecht Ramon Leeuwin maar wat blij mee en trots op. Die top zes-notering betekent namelijk dat Odense BK, ook wel OB genoemd in Denemarken, in de kampioenspoule gaat spelen. Die begint volgende week. Al moet er eerst in de reguliere competitie nog één speelronde worden afgewerkt. Maar daarna gaan de beste zes teams dus echt strijden om de titel en de Europese tickets, en de onderste acht om lijfsbehoud in de hoogste klasse. Odense BK staat dus aan de goede kant van de streep, en daarin heeft Leeuwin een flinke rol gespeeld. Toen de centrale verdediger eerder dit seizoen naar Odense kwam, zag het er sportief allemaal stukken minder rooskleurig uit bij de blauw-witten. Maar nu, een aantal maanden later, is ‘OB’ the best of the rest. Nummer 1? FC Kopenhagen: 58 punten. Nummer 2: FC Mitjylland, 57 punten. Dan volgt op plek 3, met 39 punten: Odense BK. ‘Top seks’ dus, zoals ze dat in Denemarken zeggen. De komende weken wordt duidelijk wat er voor OB nog meer in het vat zit. 

Goed, en dan nu, zoals beloofd, het item over het bezoek dat Sébastien Haller afgelopen week bracht aan FC Utrecht:

Volgende week aflevering 37 van FC Utrecht Worldwide!