Vandaag begon de terugronde van de competitie 1e Divisie Hoog. Op het spel staat een plek bij de 1e 6 van deze poule. Die plek geeft het recht om volgend seizoen weer op het hoogste niveau, in de Eredivisie O19, te kunnen acteren.

In de heenwedstrijd, op een koud en nat Sportpark Woudenstijn, wist Utrecht O19 niet de volle buit binnen te halen. Vandaag, op sportcomplex Zoudenbalch onder een stralende voorjaarszon, lukte dat wel. Het werd 3-2 voor de thuisploeg, een overwinning die op zich wel terecht was, maar die niet als vanzelfsprekend werd behaald. Daarvoor speelde Excelsior, net als in de thuiswedstrijd, met teveel passie en strijd. Gedurende een groot deel van de wedstrijd joegen zij de thuisploeg op. Dat zoiets veel kracht en energie kost laat zich raden.

Al na 9 minuten liet FC Utrecht zien waar het vanmiddag om ging: scoren en de punten thuis houden. Zep Swijghuisen kopte voorlangs, als afsluiting van een vloeiende aanval over de linkerkant. En even later deed collega-aanvaller Dino Janssen van zich spreken door de paal te raken in een veelbelovende aanval. Het leverde nog niets op. Toch betaalde het overwicht zich al snel uit. Na de zoveelste corner wist Zep Swijghuisen met het hoofd te scoren. 1-0 in de 17e minuut.

Lang kon de thuisploeg de voorsprong niet vasthouden. Een onnodig weggegeven vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied werd door de Rotterdammers omgezet in klinkende munt. De beelden wezen uit dat de bal eerst door de benen van Zep Swijghuisen ging, alvorens doelman Fabian de Keijzer de bal uit het net kon vissen. De Keijzer werd volledig verrast. Daarna waren het Tashreeq Matthews en Djevencio van der Kust, die een fraaie aanval opzetten. De combinatie bracht helaas geen resultaat.

Maar op slag van rust werd er alsnog orde op zaken gesteld. Yassine Tekfaoui bediende met een fraaie voorzet Dino Janssen, die hier wel raad mee wist. Hij was scherp en prikte de bal achter doelman Tuana Ozdemir.

In het tweede deel van de wedstrijd leek het pleit al snel beslecht. De thuisploeg ging fel van start, werkte zich een paar keer gevaarlijk voor het Rotterdamse doel en kon na de derde poging de 3-1 voorsprong noteren. Nu was Tashreeq Matthews de gevierde man. Dit keer werd hij in stelling gebracht door Zep Swijghuisen.

Dit moesten de bezoekers even verwerken. Zij deden een stapje terug, al dan niet onder de indruk van het aanvallende geweld van de thuisploeg. Maar, het blijft voetbal. Een domme verdedigende actie in het strafschopgebied van Djevencio van der Kust bracht Excelsior weer hoop. De toegekende strafschop werd door Carlito Fermina uitstekend verzilverd. Hij liet Fabian de Keijzer kansloos. Dat was geen handige actie van de Utrechtse verdediger. Hij zorgde ermee dat het geloof in een goed resultaat bij Excelsior weer terugkwam. En dat met nog meer dan 20 minuten te spelen!

Na een aantal wissels (de midweekse wedstrijd in Tilburg begon sommigen op te breken) bleef het gevaarlijk voor beide doelen. Rivillinio Neslo was dichtbij een treffer, maar hij kopte over. Deze goal had de wedstrijd op slot kunnen gooien. Excelsior stuurde veel mensen naar voren om toch iets te forceren. Het leverde hen niets op. Aan de andere kant werd Yassine Tekfaoui door Rivillinio Neslo nog vrij voor de keeper gezet. Doelman Ozdemir won dit rechtstreekse duel.

Na 90+5 minuten blies arbiter Brants af. De punten bleven in Utrecht, wat zorgde voor tevreden gezichten. De thuisploeg klom door dit resultaat naar de 2e plaats in de rangschikking.

Trainer Robert Wijnands, na afloop, in de catacomben:"Ja, goed. We hebben het voor onszelf onnodig spannend gemaakt. Vooral na de penalty kreeg Excelsior het geloof weer terug. Dat mogen wij ons aanrekenen. Het werd in de slotfase billen knijpen, en zoiets vreet energie. Maar goed! Onze wissels pakten goed uit. Zij zorgden voor nieuw elan in het laatste deel van de wedstrijd. Iedereen heeft geknokt voor een goed resultaat. Da's mooi om te zien."

Volgende week speelt FC Utrecht O19 uit. De reis gaat dan naar Volendam. De wedstrijd begint al om 11.45 uur.

FC Utrecht O19 - Excelsior O19 3-2

17.    1-0 Zep Swijghuisen

21.    1-1 Nathan Tjoe-A-On

45+1 2-1 Dino Janssen

48.    3-1 Tashreeq Matthews

70.    3-2 Carlito Fermina (p)