Knappe prestatie FC Utrecht O17

09 maart 2019

Een prima eerste helft ondanks de slechte weersomstandigheden. Een goed spelend O17 speelt zich prima naar een meer dan verdiende 0-2 voorsprong. Dan toch de 1-2. O17 houdt zich prima staande, pakt de driepunter en brengt en passant de thuisclub ook nog de eerste nederlaag toe.

In een zeer winderig Groningen heeft FC Utrecht O17 de leeftijdsgenoten van de plaatselijke FC de eerste nederlaag in de competitie weten toe te brengen. Hoewel de ploeg van trainer Rudy Jansen zichzelf het in de slotfase nog onnodig moeilijk maakte was de overwinning zeker op basis van de kansenverhouding verdiend. Dat vond Jansen ook: "Zeker, we hadden een ruimere voorsprong kunnen en moeten nemen. Nu kon Groningen de aansluiting maken en beleefden we nog een spannende slotfase. Maar ik kan mijn ploeg niets anders dan grote complimenten maken. Je kan tactieken bedenken en opdrachten geven, het moet wel worden uitgevoerd. En dat hebben de spelers met z'n allen prima gedaan. Ik kan me niet beter wensen en ben supertrots op de jongens."

Er stond een vervelende harde wind schuin dwars over het veld op Corpus den Hoorn. Utrecht moest daar even aan wennen en Groningen had in de beginfase een klein overwicht dat resulteerde in een paar kleine kansen. De prima debuterende Utrecht keeper Mikki van Sas (van O16, maar eigenlijk kwa leeftijd nog O15) liet zich echter meteen positief gelden en hield zijn doel schoon. Van Sas werd op het laatste moment opgeroepen, omdat O17 keeper Ahmed Azmi op de vrijdagtraining een blessure opliep. Maar goed, Utrecht kwam al snel beter in de wedstrijd, stond compact en was gevaarlijk in de omschakeling. Het leverde een aantal prachtige aanvallen op. Onder anderen was er een prachtige steekpass van Ibrahim El Kadiri op Özcan Yasar, op wiens voorzet Juruël Bernadina iets te laat reageerde. Diezelfde Bernadina scoorde even later wel nadat hij de inzet van Yasar van de paal zag terugkomen. De assistent-scheidsrechter had echter buitenspel geconstateerd. En niet veel later scoorde Yasar na een prachtige voorzet, maar ook nu vond het doelpunt geen goedkeuring in de ogen van de arbitrage, die Yasar hands hadden zien maken. Toch kwamen de Domstedelingen nog voor rust verdiend op voorsprong: een mooie steekpass van Oussama Alou werd door Bernadina op waarde geschat en hij schoot de bal hard langs Groningen keeper Thom van Rotterdam.

De Utrechtse talenten zetten hun goede spel voort in de tweede helft. Ze gaven weinig weg en waren de bovenliggende partij. Na tien minuten rondde Ibrahim El Kadiri prima af na een goede pass van middenvelder Yuya Ikeshita. Utrecht verzuimde daarna de wedstrijd definitief te beslissen. Een aantal mooie kansen waren niet aan de Utrechtse voorwaartsen besteed en een mooie aanval resulteerde in een doelpunt van Alou, maar vond weer geen goedkeuring vanwege buitenspel. In plaats daarvan kwam Groningen terug in de wedstrijd. Een vrije trap bleef door de wind wat hangen en linksbuiten Kian Slor profiteerde van miscommunicatie tussen de overigens uitstekend spelende Rick Meissen en keeper Van Sas: 1-2. De Noorderlingen gingen daarna vol voor de gelijkmaker en Utrecht had het moeilijk met de diepe ballen achter de verdediging. Dichterbij dan een vrije trap die via de buitenkant van de paal naast ging kwam Groningen echter niet. Dus konden de 3 punten de bus mee in terug naar de Domstad.

Utrecht meldt zich door de overwinning nadrukkelijker in de bovenste helft van de competitie. Volgende week komt Feyenoord, dat één punt onder Utrecht staat, op bezoek op Zoudenbalch. Aanvang is 14.30 uur.

"33  0-1  Juruël Bernadina

"50  0-2  Ibrahim El Kadiri

"61  1-2  Kian Slor

Opstelling FC Utrecht O17:  Mikki van Sas, Denso Kasius, Rick Meissen, Jens Guiting, Valentijn Beck, Nathan Holder, Juruël Bernadina ("79 Kiet Scholten), Yuya Ikeshita, Özcan Yasar, Oussama Alou, Ibrahim El Kadiri ("69 Fabio Hendriksen).