Koploper O16 klopt directe concurrent

Qua punten is De Graafschap de directe concurrent voor koploper FC Utrecht O16. Afgelopen zondag stond er in Doetinchem dus een topper op het programma. De mannen van Ruud Heus werden dus ‘met open armen’ onthaald door De Graafschap. Maar de boodschap was duidelijk: tijdens dit soort wedstrijden moet je als team je hoogste niveau halen. En dat liet O16 op een spectaculaire manier zien. Met dominant voetbal werd De Graafschap binnen 30 minuten (!) op 0-5 gezet. En dat had meer kunnen zijn als de kansen nog beter werden benut. De buit was binnen en de 2e helft werd gebruikt om een ander tactisch concept in te slijpen. Met één opdracht: geen tegengoals, geen kaarten en geen blessures. Maar wel als team met speldiscipline leren spelen. Eindstand 0-6, de 3 punten naar Utrecht, de koppositie verstevigd en ondanks achteraf gezien een ‘makkelijke’ middag toch ook een leerzame middag.

De eerste helft
Binnen 3 minuten kopte Sam een goed aangesneden corner van Maarten binnen, 0-1. Mees krulde de 0-2 binnen met een mooie vrije trap vanaf de 16. De 0-3 kwam tot stand dankzij een goede onderschepping van Achraf en die inleverde bij Mees. Die zette Stan met een goede steekbal alleen voor de keeper. De 0-4 was een geweldige aanval van rechts, naar links en weer naar rechts. Uit het boekje over veel schijven met Mees als afmaker. Als er beelden zouden zijn, was de goal geschikt voor lesmateriaal van de KNVB. De 5-0 werd met de punt binnengeschoten door Maxwell na een snelle combinatie met Mees nadat Maxwell zelf de bal had veroverd. Het leek wel een demonstratiewedstrijd! De Graafschap zette een en ander om om de schade in de eerste helft te beperken. Hetgeen de Utrechtse storm deed liggen.

De tweede helft
De wedstrijd was qua resultaat gespeeld, dus gelegenheid om op tactisch niveau te experimenteren met verschillende manieren van drukzetten. Maar zoals gezegd zonder goals en kaarten tegen. Dat pakte redelijk uit en was mooi om te zien dat het team met Kiet, Maarten, Achraf, Maxwell en Stan dit goed uitvoerden. Ook de samenwerking tussen Nathan, Joshua, Wes en Sam was rijp voor wat experimenteren. Slechts 1 keer moest Wes ‘diepgaan’ om Steyn te helpen de nul te houden en werd een buitenspelgoal afgevlagd. Maar verder was de wedstrijd onder controle. Wes kopte zelf ook de 0-6 binnen en vanuit de omschakeling en opbouw werden goede kansen gecreëerd. Er werden nog 5 spelers gewisseld en het was heerlijk weer! Een verdiende professionele overwinning waarbij ruimte was om de punten op de 'i' te zetten.

"Natuurlijk ben ik tevreden met het resultaat en bij vlagen zeer goed voetbal. We verstevigen hiermee de koppositie en nemen afstand van de directe concurrentie. Maar belangrijker is de positieve ontwikkeling van het team. De doelstellingen van de 2e helft is ook gehaald. Maar we hadden we in de tweede helft nog intelligenter en intensiever voetbal willen zien volgens specifieke opdrachten. We leiden immers profs voor de Galgenwaard op. Dan moet het leerrendement altijd 100% zijn", aldus Ruud Heus

‘2  0-1 Sam Tel
‘ 18  0-2 Mees Rijks
‘ 20  0-3 Stan Wassenaar
‘ 22  0-4 Mees Rijks
’ 27  0-5 Maxwell Rodrigues

’ 52   0-6 Wes Bottenburg