FC Utrecht loopt polonaise in Polman Stadion

02 maart 2019

Domstedelingen verslaan directe concurrent Heracles Almelo in Overijssel met 1-5.

Met liefst 1-5 was FC Utrecht vanavond (zaterdag) in het Polman Stadion te sterk voor Heracles Almelo. Doelpunten van Sander van de Streek, Willem Janssen, Gyrano Kerk, Simon Gustafson en Riechedly Bazoer zorgden ervoor dat FC Utrecht, de 196 meegereisde supporters incluis, de polonaise liep in Overijssel.

Drie uitgelezen kansen heeft FC Utrecht gekregen op de 0-3. Mogelijkheden, allemaal kort na de rust, om het dan nog met tien man spelende Heracles Almelo - vlak voor rust krijgt Jesper Drost rood na een overtreding op Sean Klaiber - op het eigen kunstgrasveld de figuurlijke genadeklap toe te dienen. Want een marge van drie, en een man meer binnen de lijnen, dan mag je wel stellen: dat is kat in het bakkie. Dus is dat derde doelpunt van groot belang. Maar het valt aan de voor FC Utrecht verkeerde kant van het veld.

Vijf minuten is het weer spannend
Adrián Dalmau, de Spaanse troef van Heracles Almelo, is het die de zwart-witten dankzij een rake kopbal na een afgemeten voorzet van Lennart Czyborra weer terug in de wedstrijd helpt. Een uur gespeeld, 1-2 de stand. Het publiek in Overijssel is dan de elfde man die de ploeg van Frank Wormuth op het veld mist. En ineens is het weer spannend. Maar: dat duurt maar heel eventjes. Vijf minuten om precies te zijn. Dan deelt FC Utrecht een keiharde uppercut uit in de vorm van de 1-3, gescoord door Gyrano Kerk die een mooie rush dankzij een knappe diagonale poeier tot een Gouden Sprint promoveert.

Geen tandje terug, maar een schepje er bovenop
De klap van Kerk, die komen de Heraclieden niet meer te boven. FC Utrecht, daarentegen, geeft het gevoel van zicht op een veilige haven juist vleugels. De manschappen van Hoofdtrainer Dick Advocaat schakelen na die 1-3 geen tandje terug, maar doen er juist een schepje bovenop. Simon Gustafson en Riechedly Bazoer benutten allebei een penalty. En maken zo het feest compleet: 1-4 en 1-5.

Van de Streek opent alweer de score
De openingsdans wordt in Overijssel gedanst door Sander van de Streek. De aanvallend ingestelde middenvelder werkt na tien minuten spelen de 0-1 binnen en maakt zo voor de vijfde keer deze jaargang de openingstreffer namens de Domstedelingen. Vijf minuten na de rust verdubbelt captain Willem Janssen de marge. Met een rake kopbal zorgt hij voor de 0-2.

Voor de vijfde keer vijf goals
De zege in Almelo is de eerste uitoverwinning van FC Utrecht met tenminste vier doelpunten verschil sinds het op 5 maart 2016 in Friesland met 0-4 van sc Heerenveen won. Het Eredivisieduel met de Heraclieden was de vijfde in de geschiedenis waarin FC Utrecht minstens vijf goals scoorde op vreemd terrein. Dat deden de Domstedelingen eerder in 2015 bij NAC Breda (1-5), in 2012 bij Willem II (1-5), in 1998 bij RKC Waalwijk (2-5) en in 1976 bij VVV-Venlo (1-5).

Vrijdag weer aan de bak
De volgende pot voor FC Utrecht? Die is aanstaande vrijdag. Dan komt FC Groningen op bezoek in Stadion Galgenwaard, waar die dag speelronde 25 van de Eredivisie om 20.00 uur op gang wordt gebracht. De kaartverkoop voor het duel met de Trots van het Noorden is uiteraard al in volle gang. Tickets zijn ONLINE verkrijgbaar en in de FC Utrecht Fanshop. En, natuurlijk, op de wedstrijddag vanaf 18.00 uur bij de stadionkassa’s op het plein voor de Cityside.

Heracles Almelo - FC Utrecht 1-5 (0-1)
10. Sander van de Streek 0-1
50. Willem Janssen 0-2
60. Adrián Dalmau 1-2
65. Gyrano Kerk 1-3
79. Simon Gustafson (strafschop) 1-4
86. Riechedly Bazoer (strafschop) 1-5

Gele kaarten: Adrián Dalmau, Lennart Czyborra (Heracles Almelo).

Rode kaart: 44. Jesper Drost (Heracles Almelo)

Toeschouwers: 11.200.

Scheidsrechter: Christiaan Bax.

Opstelling Heracles Almelo:
Janis Blaswich; Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra; Alexander Merkel, Lerin Duarte, Jesper Drost; Brandley Kuwas, Adrián Dalmau (87. Silvester van der Water), Kristoffer Peterson (45+5. Dabney dos Santos).

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Sander van de Streek (86. Urby Emanuelson), Simon Gustafson; Gyrano Kerk (85. Nick Venema), Michiel Kramer, Othmane Boussaid (68. Riechedly Bazoer).