Op weg naar rookvrije stadions

05 juni 2019

Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds). Met ingang van komend seizoen, 2019/2020, wordt er door de clubs een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.

De actie sluit aan bij het de landelijke beweging ‘De rookvrije generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen al een paar jaar rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal. Zo is in Stadion Galgenwaard het vak Z al enkele jaren rookvrij, en is Sportcomplex Zoudenbalch - het jeugd- en trainingscomplex van de FC uit de Domstad - ook al enige tijd rookvrij.

Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen. Meer informatie is te vinden via www.rookvrijestadions.nl.