Europa League: klaar voor de loting

18 juni 2019

Voorafgaand aan de loting: enkele wetenswaardigheden over het toernooi dat voor FC Utrecht op 25 juli begint.

De loting voor de tweede voorronde van de Europa League wordt morgen (woensdag) in het Zwitserse Nyon verricht. Om 14.00 uur begint de trekking. FCUtrecht.nl blikt vooruit op het toernooi.

Wáár de Europese campagne van FC Utrecht begint, is nog maar de vraag. Zeker is dat het de start is van een pad dat uiteindelijk leidt tot Gdansk, Polen. Daar, op 27 mei 2020, wordt de finale van de Europa League gespeeld. En het staat ook vast dat het Europese avontuur van FC Utrecht op donderdag 25 juli van start gaat.

Er zijn 213 teams uit 55 landen die dromen van het bereiken van de eindstrijd. Volgende week, op 27 juni, begint het toernooi al. Dan staat de kwalificatieronde op het programma. Daarna volgen een eerste, tweede en derde voorronde, een play-off, een groepsfase en vervolgens vier knock-out rondes. Aan het einde van die cyclus blijven 2 teams over die in Stadion Energa Gdansk om de trofee mogen strijden.

FC Utrecht stroomt in de tweede voorronde van het toernooi in. De weg naar de finale bestaat voor de Domstedelingen derhalve uit precies 20 wedstrijden. De tweede voorronde wordt gespeeld op donderdag 25 juli en donderdag 1 augustus.

FC Utrecht is geplaatst voor de tweede voorronde van het toernooi en dat betekent dat de ploeg uit de Domstad in die fase van de Europa League een ongeplaatste tegenstander treft. De geplaatste status heeft FC Utrecht te danken aan recente prestaties in Europees verband. Voorbeelden van andere clubs die instromen in de tweede voorronde van de Europa League zijn AS Roma, Eintracht Frankfurt, Espanyol, Wolverhampton Wanderers, Legia Warschau en AA Gent.

De deelname aan de Europa League heeft FC Utrecht afgedwongen door de play-offs om Europees voetbal te winnen. De Utrechters plaatsten zich via de reguliere competitie voor die eindronde, waarin ze vervolgens achtereenvolgens Heracles Almelo en Vitesse over twee duels versloegen.

De vorige keer dat FC Utrecht Europees voetbal speelde, was in 2017. Toen begonnen de Utrechters ook in de tweede voorronde, waarin met Valletta FC uit Malta werd afgerekend. In de derde voorronde won de FC van het Poolse Lech Poznan, waarna in de play-off na verlenging in Rusland werd verloren van Zenit Sint-Petersburg.

In het seizoen 2010/2011 bereikte FC Utrecht de groepsfase van de Europa League nadat het in de tweede voorronde van het toernooi was ingestroomd. Toen werd die groepsfase bereikt door achtereenvolgens KF Tirana (Albanië), FC Luzern (Zwitserland) en Celtic (Schotland) uit te schakelen.

Belangrijke data in de eerste fase van de Europa League:
Woensdag 19 juni: loting tweede voorronde
Donderdag 27 juni: kwalificatieronde, heenwedstrijden
Donderdag 4 juli: kwalificatieronde, returns
Donderdag 11 juli: eerste voorronde, heenwedstrijden
Donderdag 18 juli: eerste voorronde, returns
Maandag 22 juli: loting derde voorronde
Donderdag 25 juli: tweede voorronde, heenwedstrijden (hier stroomt FC Utrecht in)
Donderdag 1 augustus: tweede voorronde, returns
Maandag 5 augustus: loting play-off
Donderdag 8 augustus: derde voorronde, heenwedstrijden
Donderdag 15 augustus: derde voorronde, returns
Donderdag 22 augustus: play-off, heenwedstrijden
Donderdag 29 augustus: play-off, returns
Vrijdag 30 augustus: loting groepsfase