'Veel respect voor FC Utrecht'

24 juli 2019

De voorbeschouwing van trainer Hari Vukas van HŠK Zrinjski Mostar, die vooruitkijkt naar het duel met FC Utrecht.

De Domzaal in Stadion Galgenwaard was vanavond (woensdag) het decor van de persconferentie van oefenmeester Hari Vukas van HŠK Zrinjski Mostar. De trainer blikte vooruit op de match tegen FC Utrecht, die morgen om 18.30 uur begint.

Rechtstreeks vanuit de spelersbus beent oefenmeester Hari Vukas van HŠK Zrinjski Mostar naar de tweede verdieping van Stadion Galgenwaard, waar hij in de Domzaal de toegestroomde media te woord staat. Bosnische journalisten zitten niet in de zaal. Nederlandse wél. Die zijn benieuwd naar wat Vukas – een Kroaat die als speler onder meer uitkwam voor Hajduk Split, RCS Charleroi en NK Domžale en als trainer onder meer assistent was bij Galatasaray en Udinese – weet van het Nederlandse voetbal in het algemeen en FC Utrecht in het bijzonder. “We weten veel van ze”, zegt hij. “Iedereen weet dat het Nederlandse voetbal groot is in Europa. Topniveau. We hebben heel veel respect voor het Nederlandse voetbal. Voor de competitie, en voor FC Utrecht.”

Vukas heeft FC Utrecht in diverse partijen in actie gezien. De Kroatische coach weet wat voor speelstijl de Domstedelingen hanteren. “FC Utrecht kan goed aanvallen en beschikt over veel spelers van kwaliteit”, aldus Vukas. “We zagen veel goede dingen, toen we ze in actie zagen. Met name aanvallend zien we dus veel kwaliteit. Heel veel praten? Ik vind dat je op het veld moet spreken”, geeft hij aan vooral niet al te veel tijd aan vooruitblikken te willen besteden.

“Wij willen morgen een doelpunt maken”, legt hij zijn kaarten op tafel. “Volgens ons is het zaak om in deze twee wedstrijden tegen FC Utrecht gefocust te zijn en compact te verdedigen. Dat we al wedstrijd in de benen hebben, kan goed zijn. Maar het kan ook niets betekenen. Ja, wij hebben in elk geval drie wedstrijden ritme. Maar we weten ook hoe sterk FC Utrecht is en dat ze er 100 procent klaar voor zullen zijn.”

De hitte? Het is gespreksonderwerp nummer één in Nederland, maar niet in de geledingen van HŠK Zrinjski Mostar. “Warm? In Mostar spelen we altijd bij deze temperaturen. Daar zijn we op voorbereid. Of het een voordeel voor ons is? Ach, misschien. Voordelen zijn relatief in het voetbal.”

Tickets voor de Europa League-wedstrijd FC Utrecht - HŠK Zrinjski Mostar zijn verkrijgbaar via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop, en zijn op de wedstrijddag vanaf 17.00 uur bovendien te koop bij de stadionkassa’s.