Verlies na vroege voorsprong

13 januari 2019

Jong FC Utrecht buigt op Sportcomplex Zoudenbalch voor Jong AZ: 1-3.

Aan de eerste competitiewedstrijd van 2019 heeft Jong FC Utrecht geen punten overgehouden. De Domstedelingen verloren op een door 629 mensen bezocht Sportcomplex Zoudenbalch ondanks een vroege openingstreffer van Odysseus Velanas met 1-3 van Jong AZ.

Twee dotten van kansen in een tijdsbestek van twee minuten krijgt Jong FC Utrecht vlak na de rust van de wedstrijd tegen Jong AZ. In beide gevallen heeft Jonas Arweiler de 2-0 op zijn schoen. Maar in beide instanties lukt het de Duitser niet keeper Jasper Schendelaar van Jong AZ te passeren. Bij de eerste mogelijkheid ligt de doelman in de weg, bij de tweede kans gaat de bal even hard als hoog over.

Geen 2-0 maar 1-1
En dan, zoals dat gaat volgens een oude voetbalwet, valt de bal er aan de andere kant van het veld wél in. Amper een minuut na de kansen voor Jong FC Utrecht schiet Jong AZ wel met scherp. Mo Taabouni krijgt de bal van Ondrej Mihálik en geeft doelman Thijmen Nijhuis het nakijken. Is Jong FC Utrecht een minuut eerder nog dicht bij de 2-0, de nieuwe realiteit is: 1-1.

Een beer op de weg
Tsjechisch jeugdinternational Mihálik, die bij het eerste doelpunt van de Alkmaarders nog als aangever fungeert, zet twintig minuten voor tijd de 1-2 op het scorebord. Op dat moment gaat Jong FC Utrecht op zoek naar de gelijkmaker, maar gaandeweg die zoektocht verschijnt er een beer op de weg. Zijn naam: Jelle Duin. De rechtsbuiten van Jong AZ jaagt de bal tien minuten voor tijd hard en diagonaal de bovenhoek in. De zoektocht van Jong FC Utrecht wordt daardoor voortijdig afgebroken: 1-3.

Een goed begin is niet het halve werk
En zo kan het dat de Utrechtse beloftenploeg aan het einde van de rit met lege handen staat, terwijl het de wedstrijd nochtans zo goed begint. De ploeg speelt compact en leep en zorgt met de ene na de andere snelle uitbraak voor kansen. Voor Shayne Pattynama en Mehdi Lehaire onder anderen, en ook voor Arweiler. Toch zijn het niet zij die scoren, maar is dat Odysseus Velanas. De middenvelder besluit met de bal aan de voet op een meter of 25 van het doel van Jong AZ verwijderd te schieten en dat blijkt een puik idee. Velanas poeiert de bal de winkelhaak in, via de vingertoppen van Schendelaar weliswaar: 1-0. Helaas blijkt vandaag een goed begin niet het halve werk te zijn.

Volgende pot: FC Twente-uit
Op vrijdag 18 januari komt Jong FC Utrecht weer in actie in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg uit de Domstad speelt die dag in de Grolsch Veste in Enschede tegen FC Twente. De volgende thuispartij van Jong FC Utrecht is op maandag 28 januari. Die dag komt RKC Waalwijk op bezoek en is Stadion Galgenwaard de speellocatie.

Jong FC Utrecht - Jong AZ 1-3 (1-0)
13. Odysseus Velanas 1-0
51. Mo Taabouni 1-1
72. Ondrej Mihálik 1-2
80. Jelle Duin 1-3

Gele kaarten: Kenzo Goudmijn, Mees Hoedemakers (Jong AZ).