FC Utrecht Worldwide: Van der Hoorn op dreef in Wales

09 januari 2019

Deze week in de spotlight: Mike van der Hoorn, Matty Willock en Nassir Maachi.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: het overvolle schema van Mike van der Hoorn in Wales, een vervroegde terugkeer naar Manchester voor Matty Willock en het vijfde Cypriotische avontuur voor Nassir Maachi.

Hij was wellicht de laatste oud-speler van FC Utrecht die in het kalenderjaar 2018 een goal maakte (namelijk: op 29 december namens Swansea City in de wedstrijd tegen Wigan Athletic) en hij was vermoedelijk ook de eerste speler met een FC Utrecht-verleden die in 2019 scoorde. Mike van der Hoorn, want over hem gaat het, vond namelijk al op 1 januari het net. Toen half Nederland nog bezig was met het afwassen van de champagneglazen en het opruimen van de vuurwerkpotten van de avond ervoor, liet Van der Hoorn het net al bollen in de Championship-wedstrijd Reading – Swansea City, die door de ploeg uit Wales uiteindelijk met liefst 1-4 werd gewonnen.

Voor Swansea City, dat naast Van der Hoorn ook over voormalig Eredivisiespelers beschikt als Leroy Fer, Bersant Celina, Wilfried Bony, Erwin Mulder, Kristoffer Nordfeldt en Luciano Narsingh, speelde tot nu toe dit seizoen niet één speler zoveel als Mike van der Hoorn. De verdediger, die 49 officiële matchen speelde namens FC Utrecht, heeft dit seizoen tot nu toe 2.367 speelminuten op de teller staan. Hij is één van de vier spelers van de club uit Wales die deze jaargang meer dan tweeduizend minuten maakte. Ter vergelijking: bij FC Utrecht zijn Willem Janssen en David Jensen op dit moment de voetballers met de meeste speelminuten op de teller dit seizoen; allebei precies 1.710. Maar ja, zij spelen dan ook niet in een land en een competitie waar van winterstop geen sprake is. Het gaat maar dóór en dóór, daar aan de andere kant van de Noordzee. Na 26 van de 46 speeldagen bezet Swansea City trouwens plek 12 in de loodzware Championship. Het maximaal haalbare voor het team van Van der Hoorn lijkt een plekje in de play-offs om promotie naar de Premier League te zijn. Het gat met de laatste plek die daarop recht geeft, bedraagt nu 7 punten. Dat is flink, maar het voordeel van zo’n lange competitie is in dit geval: Van der Hoorn en zijn ploegmakkers hebben nog 20 speeldagen de tijd om dat gat te dichten.

Willock sneller dan verwacht terug naar Engeland
Waar het in de media de voorbije weken vooral ging over zijn jongere broer Joe, die namens Arsenal twee keer scoorde in de FA Cup tegen Blackpool, daar haalde ook de Willock-telg Matty onlangs het nieuws. In een wat meer bescheiden vorm, maar toch. Matty Willock, die een handvol officiële wedstrijden speelde namens FC Utrecht, keerde namelijk vroegtijdig terug naar Manchester United. Van die club was hij door het Schotse St. Mirren eigenlijk voor het volledige seizoen 2018/2019 gehuurd, maar aan die overeenkomst is vroegtijdig een einde gekomen. Willock’s verblijf bij St. Mirren werd geen onverdeeld succes; de Engelsman kwam in 12 competitiewedstrijden uit voor zijn tijdelijke club en maakte slechts 1 keer de negentig minuten vol. Trouwens, over Engeland gesproken: bij Bolton Wanderers is momenteel voormalig FC Utrecht-speler Chris David op proef. David speelde tot nu toe twee testwedstrijden en scoorde in beide duels. Wellicht komt aan zijn clubloze status dus snel een einde.

Maachi keert terug op Cyprus
In de vorige editie van FC Utrecht Worldwide ging het onder anderen over Nassir Maachi. De aanvaller, in het verleden 12 maal actief in de Eredivisie namens FC Utrecht, had na een kortstondig verblijf bij DOVO in Veenendaal de deur van Sportpark Panhuis definitief achter zich dichtgetrokken. Onduidelijk was toen nog wat de voetbaltoekomst voor Maachi in petto zou hebben. Die vraagtekens hebben inmiddels plaatsgemaakt voor uitroeptekens. Witte rook, dus. Maachi heeft zich namelijk verbonden aan ASIL Lysi. Die club komt uit op het één na hoogste niveau op Cyprus, waar Maachi eerder al de clubkleuren van AEK Larnaca, Pafos FC, Nea Salamis en Alki Oroklini verdedigde.

Volgende week aflevering 28 van FC Utrecht Worldwide!