FC Utrecht Worldwide: Abena en Bulthuis de wereld over

30 januari 2019

Deze week in de spotlight: Myenty Abena, Mateusz Klich, Steve De Ridder en Dave Bulthuis.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: het voetbalavontuur van Myenty Abena, de heldenrol van Mateusz Klich in Leeds, een baalweekend voor Steve De Ridder en een nieuwe uitdaging voor Dave Bulthuis in Zuid-Korea. 

Heel goed, zo gaf hij zelf in alle eerlijkheid toe in een interview op de website van zijn nieuwe club, kende Myenty Abena de ploeg Spartak Trnava nog niet. Maar toen de zaakwaarnemer van de verdediger uit Maarssen hem op de hoogte bracht van de interesse van de Slowaakse club, kroop de voormalig speler achter zijn computer. Het resultaat is duidelijk: Abena was overtuigd. Vliegtuig in, contract tekenen en hup: het veld op met zijn nieuwe ploeggenoten. Einde Hoofdstuk De Graafschap, begin Episode Spartak Trnava. 

“Ik zag dat Spartak Trnava geweldige fans heeft”, vertelde Abena. “En ik ben blij dat ik nu het shirt van Spartak mag aantrekken. Ik ken mijn teamgenoten nog maar kort, maar ik zie het potentieel. Ik hoop dat we dat aan de mensen kunnen laten zien.” Dat staat dus op Abena’s takenlijstje. En dat niet alleen. “Nu ga ik ook zo snel mogelijk de Slowaakse taal leren. Dat is helemaal niet eenvoudig. Op dit moment ken ik alleen nog maar de voetbaltermen.”  

Klich laat Leeds dromen over Premier League 
Hij is zijn gewicht in goud waard dit seizoen voor Leeds United: Mateusz Klich. De international van Polen, die afgelopen seizoen een halfjaar voor FC Utrecht speelde, is deze jaargang een sterkhouder in Leeds. Afgelopen weekend behoedde hij zijn ploeg hoogstpersoonlijk voor een lelijke uitglijder. Leeds United keek op bezoek bij staartploeg Rotherham United tegen een 1-0 achterstand aan bij rust. Na de break? Klich maakte de 1-1... en de 1-2! Zo zorgde de Pool ervoor dat Leeds United nog altijd aan kop gaat in de Engelse Championship, en dat heel Leeds steeds meer in de ban raakt van een mogelijke terugkeer in de Premier League. Klich’s doelpuntenteller staat inmiddels trouwens op zeven dit seizoen; alleen spits Kemar Roofe maakte er meer: veertien stuks.  

Degradatiespook waart door Daknam 
Vorige week hadden we het in deze rubriek over het KSC Lokeren van Steve De Ridder. Die ploeg was al toe aan z’n derde trainer van het seizoen en speelde afgelopen weekend een kelderkraker tegen SV Zulte-Waregem. De uitkomst daarvan? ‘Amai’, zouden ze bij de Zuiderburen zeggen. Niet best. Lokeren verloor op eigen veld met 0-3. In de rust werd De Ridder gewisseld; het stond toen al 0-2. Tot overmaat van ramp won ook Lokeren’s andere concurrent: Excelsior Moeskroen versloeg koploper KRC Genk nota bene in Genk met 1-2! Daardoor is het gat tussen hekkensluiter KSC Lokeren en Waasland-Beveren – dat team staat nu voorlaatste – acht punten. Het degradatiespook waart door Daknam. 

Derde buitenlandse avontuur voor Bulthuis 
Verdediger Dave Bulthuis is begonnen aan zijn derde voetbalavontuur. Na eerdere passages bij 1. FC Nürnberg (Duitsland) en FK Qabala (Azerbeidzjan) heeft de oud-speler van FC Utrecht zich nu verbonden aan Ulsan Hyundai. Die club speelt op het hoogste niveau in Zuid-Korea, in de zogeheten K League 1. Seizoen 2019 van die competitie gaat op 1 maart van start. Ulsan behoort tot de topploegen van Zuid-Korea. Afgelopen seizoen eindigde het nieuwe team van Bulthuis in de competitie op de derde plaats en bereikte het de finale van de FA Cup. Bulthuis is één van de drie buitenlandse spelers in de huidige selectie van Ulsan Hyundai. Vlak voor de winterstop sprak de mediacrew van FC Utrecht nog met Bulthuis, die toen nog bij sc Heerenveen onder contract stond. Bekijk het interview: