Bikkelende beloftenploeg met lege handen

18 januari 2019

Strijdlustig Jong FC Utrecht verliest in Enschede met 1-0 van titelkandidaat FC Twente.

Jong FC Utrecht speelde vanavond (vrijdag) een sterke partij tegen FC Twente, maar verliet De Grolsch Veste zonder oogst. Het werd 1-0 voor de Tukkers. 

Een siddering gaat door De Grolsch Veste. Het is halverwege de tweede helft van de wedstrijd FC Twente - Jong FC Utrecht op het moment dat Redouan El Yaakoubi een splijtende dieptepass geeft op Keelan Lebon. De voor de Utrechtse beloftenploeg debuterende Fransman gaat op het doel van de Tukkers af en schiet de bal richting verre hoek. Doelman Joël Drommel ziet tot zijn grote geluk hoe de bal voorlangs hobbelt. Geen treffer.

Sommigen tellen ‘m al
Het is één van de vier, vijf goede kansen die Jong FC Utrecht krijgt in een sfeervolle De Grolsch Veste. Waar 24.100 toeschouwers - min zeven, want dat zijn de meegereisde supporters uit de Domstad - hopen op een Twentse voetbalshow, daar blijven de talenten uit Utrecht uitstekend overeind in Overijssel. Naast Lebon zijn ook de keihard werkende Jonas Arweiler, de met regelmaat voor flitsende acties zorgende Mohamed Mallahi, de als linksback een dijk van een partij spelende Shayne Pattynama en de vaardige aanvallende middenvelder Odysseus Velanas dreigend. Een kopbal van Pattynama uit een hoekschop van Dragos Albu gaat maar zó rakelings naast het doel, dat een deel van het publiek de treffer al lijkt te tellen.

Hortend en stotend van start
De - voor Jong FC Utrecht bittere - realiteit is dat er maar één doelpunt valt in de Enschedese vrieskou. Dat wordt gescoord door Matthew Smith, een Welshman. Na een klein kwartier spelen lukt hij van dichtbij de 1-0, in een fase waarin Jong FC Utrecht aan alle kanten wordt overlopen door de Tukkers. De Utrechtse beloftenploeg komt in de sfeervolle De Grolsch Veste hortend en stotend van start en ontsnapt in die fase aan méér tegentreffers.

Prima meekomen met de torenhoge titelfavoriet
Maar als die fase, die pak ‘m beet een kwartier duurt, eenmaal voorbij is, dan wijzigen de verhoudingen op het veld. Dan blijkt dat Jong FC Utrecht (gemiddelde leeftijd: 19 en een beetje) prima kan meekomen met torenhoge titelfavoriet FC Twente, dat een team met een gemiddelde leeftijd van bijna 24,5 binnen de lijnen brengt en slechts één speler opstelt die jonger is dan 21 jaar. Ter vergelijking: bij Jong FC Utrecht is de oudste basisspeler 21 jaar; dat zijn er trouwens wel drie: de al eerder genoemden Lebon, Arweiler en aanvoerder Tim Brinkman.

Strijdlustig
Dat het tot en met de allerlaatste tel van de wedstrijd spannend blijft in Enschede, is de verdienste van Jong FC Utrecht. De ploeg, die eerder dit seizoen op eigen veld nog met 1-6 van de Tukkers verliest, toont in Overijssel niet alleen over voetballende kwaliteiten te beschikken, maar ook bijzonder strijdlustig te zijn.

Oefenduel in Almelo, RKC Waalwijk volgende competitie-opponent
Maandag reist Jong FC Utrecht andermaal af naar Overijssel; dan voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Heracles Almelo. Het duel met de Heraclieden begint in het Polman Stadion om 14.00 uur. Op maandag 28 januari wacht de volgende competitie-opdracht voor de manschappen van Pronk. Die dag komt RKC Waalwijk op zoek in Stadion Galgenwaard.

FC Twente - Jong FC Utrecht 1-0 (0-0)
13. Matthew Smith 1-0

Gele kaarten: Nacho Molsalve (FC Twente), Ruben Hoogenhout (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 24.100.

Scheidsrechter: Martin Pérez.

Opstelling FC Twente: 
Joël Drommel; Nacho Molsalve, Cristian González, Peet Bijen, Ricardinho; Matthew Smith, Wout Brama, Javier Espinosa (76. Oussama Assaidi); Aitor Cantalapiedra, Jari Oosterwijk, Rafik Zekhnini (29. Dylan George).

Opstelling Jong FC Utrecht: 
Thijmen Nijhuis (58. Fabian de Keijzer); Sylian Mokono (46. Redouan El Yaakoubi), Ruben Hoogenhout, Christopher Mamengi (72. Junior van der Velden), Shayne Pattynama; Tim Brinkman, Dragos Albu, Odysseus Velanas; Mohamed Mallahi, Jonas Arweiler, Keelan Lebon.