7 Weetjes over VFB Stuttgart

06 januari 2019

Een nadere kennismaking met de ploeg die FC Utrecht vandaag treft in Spanje.

Onder de Spaanse zon kruisen FC Utrecht en VfB Stuttgart de degens. FCUtrecht.nl stelt de Duitse opponent van de Domstedelingen aan je voor aan de hand van 7 weetjes. 

VfB. Grote kans dat je die drie letters wel kent, maar je nooit hebt afgevraagd wat ze precies betekenen. Direct opheldering: VfB staat voor Verein für Bewegungsspiele. De club uit Stuttgart is, zoals dat voor zoveel sportbolwerken in Duitsland geldt, een omnivereniging. De bekendste tak van de vereniging is de voetbaltak. VfB Stuttgart heeft meer dan 65.000 leden en is één van de grootste tien sportclubs van Duitsland.

Tegenstander VfB Stuttgart is een, met alle respect uiteraard, oudje. Ga maar na: het was in 1893 dat de club werd opgericht. FC Utrecht zou 77 jaar later pas het levenslicht zien.

Vijf keer was VfB Stuttgart het beste voetbalteam van Duitsland. Kampioenschappen werden door de wit-roden gevierd in 1950, 1952, 1984, 1992 en 2007. De DFB Pokal werd door VfB Stuttgart drie keer in de wacht gesleept: in 1954, 1958 en 1997. In 1989 bereikte VfB Stuttgart de finale van de UEFA Cup, waarin werd verloren van het Italiaanse Napoli, dat destijds mede dankzij het Argentijnse voetbalfenomeen Diego Armando Maradona een absolute grootmacht was.

Het stadion van VfB Stuttgart luistert naar de naam Mercedes-Benz Arena en biedt plaats aan 60.441 toeschouwers. Voorheen droeg de accommodatie ook de namen: Adolf-Hitler-Kampfbahn, Century Stadium, Neckarstadion, Gottlieb-Daimler Stadion. Het stadion werd in 1897 gebouwd en sindsdien meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid.

Dat VfB Stuttgart speelt in een stadion dat de naam draagt van een automerk, is bepaald geen toeval. Stuttgart staat zelfs bekend als auto- en industriestad. Onder meer de fabrieken van Mercedes-Benz en Porsche zijn gevestigd in de stad die meer dan zeshonderdduizend inwoners heeft. Stuttgart is de zesde stad van Duitsland; alleen Frankfurt am Main, Köln, München, Hamburg en Berlijn hebben meer inwoners.

VfB Stuttgart speelt op het hoogste niveau van Duitsland, maar heeft het in die 1. Bundesliga dit seizoen hard te halen. De club van trainer Markus Weinzierl houdt op dit moment alleen Hannover 96 en 1. FC Nürnberg onder zich en staat op een positie die aan het einde van de jaargang deelname aan play-offs om degradatie naar de 2. Bundesliga betekent. Daar worden de fans van de ploeg uit Stuttgart uiteraard niet blij van.

De selectie van VfB Stuttgart bestaat uit de nodige internationals en jeugdinternationals. Volgens het alom gerespecteerde Transfermarkt.de is de Fransman Benjamin Pavard de meest waardevolle speler van de club. De international is, zo schat de website in, 35 miljoen euro waard. Ook de Argentijn Santiago Ascacíbar (22 miljoen), de Duitser Timo Baumgartl (15 miljoen) en de Spanjaard Pablo Maffeo (10 miljoen) hebben volgens Transfermarkt.de een marktwaarde van tenminste acht getallen voor de komma. Speler die trouwens voor zowel VfB Stuttgart als FC Utrecht uitkwamen zijn de inmiddels gestopte Fransman Matthieu Delpierre en de Bosnische ex-jeugdinternational Marko Maletic.

Volg de vriendschappelijke wedstrijd FC Utrecht - VfB Stuttgart via Twitter, Instagram, Facebook én YouTube!