7 Weetjes over KV Oostende

10 januari 2019

Een nadere kennismaking met de volgende tegenstander van FC Utrecht.

FC Utrecht maakt zich op voor de tweede en laatste oefenwedstrijd die onderdeel uitmaakt van het trainingskamp in La Manga. In Spanje speelt de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat vanmiddag (donderdag) tegen KV Oostende. Een nadere kennismaking met de Belgische opponent van de Domstedelingen.

KV Oostende staat voor Koninklijke Voetbalclub Oostende. Inderdaad: Oostende, de plaats die je wellicht kent vanwege zijn ligging aan de kust. Niet geheel toevallig is de bijnaam van de in het rood-geel-groen spelende ploeg dan ook: de Kustboys.

Het was in 1904 dat daar aan de Belgische kust de voetbalclub Van Neste Genootschap Oostende (kortweg VG Oostende) werd opgericht. Zeven jaar later zag in Oostende ook de club AS Oostende (voluit: Association Sportive Ostendaise) het levenslicht. In 1981 fuseerde AS Oostende (stamnummer 53) met VG Oostende, en onder het stamnummer van die club (nummer 31) werd verder gespeeld. De clubkleuren werden rood, geel en groen; een combinatie van de kleuren van AS Oostende (rood en groen) en VG Oostende (rood en geel).

Voetbal aan Zee’, zo luidt de slogan van KV Oostende. Daar is niets aan gelogen. De Versluys Arena, het onderkomen dat jarenlang en tot voor kort het Albertparkstadion heette, ligt op enkele tientallen meters van het strand. Als je goed je best doet, zou je vanuit het stadion de bal in zee kunnen schieten; mits je een beetje wind mee hebt. De capaciteit van de Versluys Arena is 8.432.

In 1981 begon KV Oostende in de Derde Klasse, destijds het derde niveau van de Belgische voetbalpiramide. In 1992 werd promotie naar de Tweede Klasse afgedwongen en in 1993 werd het nog aangenamer voor de KVO-fans: toen promoveerde de club naar de Eerste Klasse. Tot en met de jaargang 2012/2013 speelde KV Oostende in totaal vier seizoenen op het hoogste niveau. Sinds de promotie in 2013 zijn de Kustboys onafgebroken op dat niveau actief.

KV Oostende bereikte één keer Europees voetbal. Er werd geschiedenis geschreven op woensdag 31 mei 2017, toen de rood-geel-groenen zich ten koste van KRC Genk plaatsten voor de Europa League. Daarin was het avontuur van korte duur. KV Oostende beet zich stuk op de eerste opponent die het trof; maar dat was dan ook niet de minste: Olympique Marseille.

De meest waardevolle speler in de huidige selectie van KV Oostende volgens de wat dat betreft toonaangevende website Transfermarkt.de? Dat is een oude bekende: Richairo Zivkovic. De voormalig speler van FC Utrecht is één van de zeven voetballers van de Kustboys die een marktwaarde heeft van meer dan 1 miljoen euro; volgens Transfermarkt.de dus.

In de Eerste Klasse A, zoals de hoogste divisie van België tegenwoordig heet, speelt KV Oostende dit seizoen vooralsnog geen rol van betekenis. De Kustboys staan na 21 speeldagen op plek 12. De marge met hekkensluiter SC Lokeren is groot (9 punten), evenals het gat met Sint-Truiden (10 punten), dat de laagste positie inneemt van alle teams die zich straks mogen gaan storten in de kampioenschapsronde. 

DE WEDSTRIJD FC UTRECHT - KV OOSTENDE BEGINT OM 15.30 UUR EN IS LIVE TE VOLGEN VIA YOUTUBE EN TWITTER!