17 weetjes over PEC Zwolle - FC Utrecht

31 januari 2019

Over fijne en minder fijne reeksen, Jaap Stam, Michiel Kramer en nog veel meer!

FC Utrecht is in Eredivisieduels met PEC Zwolle 7 partijen op rij ongeslagen. Die serie omvat 5 Utrechtse overwinningen en 2 puntendelingen.

De laatste keer dat FC Utrecht verloor van PEC Zwolle in de Eredivisie was op 1 februari 2015. Thomas Lam en Stef Nijland scoorden die dag in Stadion Galgenwaard: 0-2.

Alleen tegen Ajax (18 stuks) en PSV (8 ontmoetingen) wacht PEC Zwolle langer op een overwinning in de Eredivisie dan tegen FC Utrecht.

Van de laatste 7 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie in Zwolle tegen PEC speelde, moest het slechts 1 keer de punten aan de Blauwvingers laten. Het werd 4 keer gelijk en 2 maal wonnen de Domstedelingen in Zwolle.

Eerder dit seizoen won FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 2-0 van PEC Zwolle. De laatste keer dat het de Utrechters lukte in 1 seizoen 2 keer van PEC Zwolle te winnen, was in de jaargang 2015/2016. De laatste keer dat het lukte zonder zelfs maar een tegentreffer te incasseren, was in het seizoen 1984/1985.

Jaap Stam won zijn eerste 2 Eredivisiepartijen als trainer van PEC Zwolle en kan de tweede trainer worden die met de Zwollenaren zijn eerste 3 Eredivisieduels wint, na Ron Jans.

FC Utrecht verloor na de winterstop beide Eredivisieduels en scoorde in die wedstrijden niet. De laatste keer dat FC Utrecht 3 Eredivisieduels op rij niet scoorde in combinatie met 3 nederlagen was van december 1996 tot februari 1997.

Als speler won Stam onder huidig FC Utrecht-hoofdtrainer Dick Advocaat met PSV in 1995/1996 de KNVB Beker en in 1996/1997 de landstitel. Stam speelde 24 keer voor het Nederlands Elftal met Advocaat als bondscoach.

FC Utrecht verloor nog nooit de eerste 3 Eredivisieduels die het na de winterstop speelde.

De laatste keer dat PEC Zwolle een nieuw kalenderjaar startte met 3 competitiezeges was in 1986, in de Eerste Divisie. PEC Zwolle won in de Eredivisie nog nooit de eerste 3 partijen na de winterstop.

PEC Zwolle pakte dit seizoen uit (13 stuks) meer punten dan thuis: 8 in totaal.

Michiel Kramer speelde op 14 april 2018 voor het laatst een Eredivisiewedstrijd. Mogelijk maakt hij op het Zwolse kunstgras zijn rentree op het hoogste niveau van Nederland.

Alleen Heracles Almelo kreeg dit Eredivisieseizoen tot nu toe meer doelpunten tegen uit standaardsituaties (18) dan PEC Zwolle: 14. Vorig seizoen incasseerde PEC Zwolle in de hele jaargang in totaal 12 goals vanuit een doodspelmoment.

De FC Utrecht-spelers Simon Gustafson, Emil Bergström en Maarten Paes maakten allen hun debuut in de Eredivisie tegen PEC Zwolle.

Alleen Glenn Bijl (43) en Denzel Dumfries (39) maakten dit seizoen in de Eredivisie meer overtredingen dan PEC Zwolle’s Kingsley Ehizibue: 38.

Dick Advocaat verloor als trainer in de Eredivisie 99 partijen. De eerste nederlaag was op 23 augustus 1987, thuis met HFC Haarlem tegen Feyenoord: 1-2. Van alle spelers uit de huidige FC Utrecht-selectie waren toen alleen Willem Janssen en Urby Emanuelson al geboren.

PEC Zwolle-verdediger Ruben Ligeon speelde in het seizoen 2015/2016 7 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht.