17 Weetjes over AZ - FC Utrecht

17 januari 2019

Over de draad oppakken na de winterstop, Oussama Idrissi, Nick Venema en Joris van Overeem. En nog veel meer, natuurlijk!

AZ is een ploeg die doorgaans aardig uit het winterreces komt. In de voorbije 8 jaar bleef de ploeg uit Alkmaar ongeslagen in de eerste Eredivisiepot die het na de winterstop speelde. De laatste nederlaag direct na de winterbreak dateert voor de Noord-Hollanders van 24 januari 2010, toen met 1-0 werd verloren uit tegen Ajax.

AZ is een ploeg die doorgaans aardig uit het winterreces komt. In de voorbije 8 jaar bleef de ploeg uit Alkmaar ongeslagen in de eerste Eredivisiepot die het na de winterstop speelde. De laatste nederlaag direct na de winterbreak dateert voor de Noord-Hollanders van 24 januari 2010, toen met 1-0 werd verloren uit tegen Ajax.

FC Utrecht kan, en dat is wellicht nog veel relevanter, bogen op een alleszins aardige reeks uitslagen in Alkmaar de laatste jaren. Van de laatste 5 uitpartijen tegen AZ in Eredivisieverband verloren de Domstedelingen er slechts 1.

In totaal ging FC Utrecht 38 keer in de Eredivisie op bezoek bij AZ. De Utrechters wonnen 7 keer, 4 keer werd het gelijk en 27 maal bleven de punten in Alkmaar.

FC Utrecht won eerder dit seizoen met 2-1 van Alkmaar Zaanstreek. Vlak voor tijd besliste een eigen doelpunt van Ricardo van Rhijn het duel in Utrechts voordeel.

FC Utrecht won 2 keer eerder beide duels met AZ in een Eredivisieseizoen. Dat was in de jaargangen 1970/1971 en 2014/2015.

In de laatste competitiepartij die het speelde, verloor FC Utrecht. Onder leiding van Dick Advocaatverloren de Domstedelingen nog niet twee keer achter elkaar.

Alleen De Graafschap (1) maakte dit seizoen in de Eredivisie minder doelpunten uit standaardsituaties dan AZ: 3 stuks.

FC Utrecht won de laatste uitpartij die het in Eredivisieverband speelde: 2-3 tegen sc Heerenveen. De laatste keer dat FC Utrecht opeenvolgende uitduels won in de Eredivisie, was in november 2017. Toen werd achtereenvolgens bij en van Ajax en Sparta Rotterdam gewonnen.

Alleen Ajax (11 maal) en PSV (10 keer) hielden dit Eredivisieseizoen vaker de nul dan AZ (5 maal, evenals Feyenoord, PEC Zwolle en VVV-Venlo).

Spelers van FC Utrecht stonden dit seizoen in totaal 31 keer buitenspel; het vaakst van alle Eredivisieploegen. Gyrano Kerk werd het vaakst teruggefloten: 11 keer.

Kerk scoorde in de laatste 2 uitduels van FC Utrecht in de Eredivisie. De laatste speler van de Domstedelingen die in 3 opeenvolgende uitpartijen scoorde, was Yassin Ayoub in februari-maart 2017.

Met al 6 doelpunten op de teller is AZ’s clubtopscorer Oussama Idrissi bezig aan een buitengewoon productief seizoen. Hij maakte slechts 1 keer meer doelpunten in een Eredivisieseizoen. Dat was tijdens de afgelopen jaargang, toen hij 4 maal het net vond namens FC Groningen en 3 keer scoorde in dienst van AZ.

Sinds zijn komst naar AZ was Idrissi betrokken bij 19 Eredivisiedoelpunten. Daarvan maakte hij er 9 zelf en bereidde hij er 10 voor. Alleen Alireza Jahanbakhsh was in die periode bij méér AZ-treffers betrokken (20). Na Jahanbakhsh (20) en Idrissi (19) is Guus Til de volgende op dit lijstje: 10 stuks.

Bij FC Utrecht staat Nick Venema, Simon Gustafson en Gyrano Kerk samen aan kop van de clubtopscorerslijst, met 4 goals ieder.

Venema scoorde 10 keer in de laatste 8 competitiewedstrijden die hij speelde, in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.

Voor Joris van Overeem is het AFAS Stadion bekend terrein. De middenvelder speelde 81 competitieduels namens de club uit Alkmaar.

Bij AZ ontbreekt Jonas Svensson vanwege een schorsing. Thomas Ouwejan, Oussama Idrissi en Teun Koopmeiners staan op scherp. FC Utrecht moet het in Alkmaar stellen zonder de geschorste aanvoerder Willem Janssen