16 weetjes over FC Utrecht - Willem II

24 januari 2019

Over Urby Emanuelson, Riechedly Bazoer, recordseries, Dick Advocaat en nog veel meer!

Hou je vast, zet je schrap: FC Utrecht won de afgelopen 10 ontmoetingen in de Eredivisie met Willem II in Stadion Galgenwaard. Alleen tegen RKC Waalwijk won FC Utrecht ooit vaker op rij in thuispartijen in de Eredivisie: 12 keer.

Willem II verloor in de Eredivisie ooit alleen meer uitduels achter elkaar bij PSV (16 stuks), Ajax (13 maal) en Feyenoord (11 keer).
 
De laatste keer dat FC Utrecht in de Eredivisie in Stadion Galgenwaard niet won van Willem II, was op 16 april 2006. Toen werd het op de laatste speeldag van het seizoen 1-4 voor de Tricolores.
 
In de laatste 10 edities van FC Utrecht – Willem II kwamen de Tilburgers in totaal tot 3 treffers. In die reeks scoorden de Brabanders nooit vaker dan 1 keer in 1 partij.
 
Eerder dit seizoen won FC Utrecht in Tilburg met 0-1 van Willem II. Vlak voor tijd maakte aanvoerder Willem Janssen– hij keert tegen de Tricolores nu terug van een schorsing – de enige treffer van de avond.
 
FC Utrecht verloor afgelopen weekend het eerste Eredivisieduel dat het in 2019 speelde. De laatste keer dat FC Utrecht een jaar begon met 2 Eredivisienederlagen, was in 2014.
 
Willem II begon het jaar met een zege die gevoelsmatig dubbel telt in Tilburg: in het Koning Willem II Stadion werd de derby tegen NAC Breda met 2-0 beslist in het voordeel van de Tricolores.
 
FC Utrecht verloor naast de eerste partij van de tweede seizoenshelft ook de laatste Eredivisiepot van de eerste helft van de jaargang. De laatste keer dat FC Utrecht 3 Eredivisieduels op rij verloor, was in januari-februari 2016.
 
Willem II won naast de eerste partij van de tweede seizoenshelft ook de laatste Eredivisiepot van de eerste helft van de jaargang. Toen werd FC Emmen in Drenthe met 0-2 verslagen. De laatste keer dat Willem II 3 Eredivisieduels op rij won, was in november 2008, tegen achtereenvolgens Roda JC Kerkrade, ADO Den Haag en FC Groningen.
 
Het lukte FC Utrecht afgelopen weekend niet tot scoren te komen tegen AZ. De laatste keer dat FC Utrecht in 2 opeenvolgende Eredivisieduels geen doelpunt maakte, was in februari 2015.
 
In de Eredivisie scoorde FC Utrecht in 42 van de laatste 44 thuisduels die het speelde. De 2 uitzonderingen in die reeks: de duels met Ajax in 2017 (0-1) en 2018 (0-0).
 
Willem II won de laatste 3 uitpartijen die het in de Eredivisie speelde. De Tilburgers hadden 3 keer een langere winstreeks in uitduels op het hoogste niveau: 5 duels in 1999, 4 partijen in 1983 en 4 wedstrijden in 1991-1992.
 
Middenvelder Urby Emanuelson van FC Utrecht scoorde in de Eredivisie 3 keer tegen Willem II. Die treffers maakte hij overigens allemaal als speler van Ajax.
 
Willem II pakte dit seizoen meer punten in uitwedstrijden (14 stuks) dan in thuisduels: 8.
 
Middenvelder Riechedly Bazoer van FC Utrecht debuteerde op 6 december 2014 in de Eredivisie in de wedstrijd Ajax – Willem II. Dat duel eindigde die dag in 5-0. De laatste keer dat Bazoer in een Eredivisieduel in actie kwam, was op 23 oktober 2016. Ajax speelde die dag uit tegen Feyenoord met 1-1 gelijk.
 
Hoofdtrainer Dick Advocaat van FC Utrecht won als oefenmeester de laatste 5 Eredivisiepartijen die hij coachte tegen Willem II. Zijn enige thuisnederlaag als coach tegen Willem II was op 30 januari 1988, toen HFC Haarlem door de Tricolores met 1-3 werd geklopt.