Supporters overhandigen burgemeester zij aan zij-rapport

15 februari 2019

‘Bijzonder om met Jan van Zanen te praten over hoe we samen werken aan een positieve sfeer in Stadion Galgenwaard.’

Supporters van FC Utrecht hebben voorafgaand aan de Eredivisiewedstrijd van afgelopen weekend tegen PSV een rapport over het Zij aan Zij-project overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen. In dat verslag blikken de aanhangers van FC Utrecht terug op het project dat in het leven werd geroepen met als doel het creëren van bewustwording van verschillende invloeden in Stadion Galgenwaard.

Van Zanen ontving het rapport uit handen van Nick Maarseveen en Tycho Oostendorp. Zij vertelden de burgervader openhartig over wat het Zij aan Zij-project, een initiatief van JoU Jongerenwerk en FC Utrecht, voor hen betekend heeft. “We vinden het heel bijzonder dat wij hier en nu de kans krijgen met de burgemeester van Utrecht te praten over hoe we samen werken aan een positieve sfeer in Stadion Galgenwaard. Het is voor ons een eer dat we ons projectverslag persoonlijk aan de burgemeester mochten overhandigen”, zei Maarseveen.

Het Zij aan Zij-project omvatte onder meer een bijeenkomst in Stadion Galgenwaard, waarbij een Joodse supporter van FC Utrecht aan mede-supporters vertelde hoe kwetsend sommige in het verleden geuite spreekkoren zijn voor veel mensen. Door dergelijke bijeenkomsten te beleggen, ontstond bewustwording bij de deelnemende supporters, die vervolgens ook een gedragsverandering heeft getoond; zo blijkt uit het rapport. Mede door dit project is het – bij goed gedrag - mogelijk eerder terug te keren na een stadionverbod. 

Het project wordt als een succes gezien en voortgezet; er worden vier zogeheten Zij aan Zij-dagen op de kalender gezet. Het project is opgezet in samenwerking met JoU Jongerenwerk, de Anne Frank Stichting en Stichting Vredeseducatie.