Nuttige driepunter FC Utrecht O19

17 februari 2019

O19 laat tegenstander onnodig terugkomen in de wedstrijd.

Op een zonovergoten sportpark Zuid in Doetinchem werkte FC Utrecht O19 deze zondagmiddag de competitiewedstrijd tegen de Graafschap O19 af.

De start van de wedstrijd was wat weifelend. Het ging van Utrechtse kant moeizaam, mogelijk als gevolg van de afwachtende houding van de thuisploeg. Zij kozen er voor om de tegenstander op eigen helft op te wachten om hen daar te dwingen een fout te maken. Doordat het van Utrechtse kant onrustig was, wat tot veel balverlies leidde, leek deze opzet ook te slagen. De Graafschap echter, grossierde niet in verfijnd samenspel. Het maakte de eerste 20 minuten van de wedstrijd rommelig, met over en weer wat speldenprikken.

Dat was klaar nadat Tashreeq Matthews het op de linkerflank op zijn heupen kreeg. De Zuid-Afrikaan, die zijn debuut maakte voor FC Utrecht O19, soleerde handig het strafschopgebied binnen en omspeelde de complete Doetinchemse verdediging. Het balletje breed was vervolgens een eenvoudige prooi voor Yassin Tekfaoui, die daarmee de 0-1 liet aantekenen.

FC Utrecht gaf de thuisploeg nauwelijks de tijd om zich te herpakken, want kort daarna veroverde Zep Swijghuisen de bal, na een matige terugspeelbal op zijn doelman van een Doetinchemse verdediger. Swijghuisen tekende voor de 0-2. Daarmee waren de bezoekers aardig op koers voor datgene waarvoor zij waren gekomen: de overwinning.

De 0-2 was tevens de ruststand en de technische leiding benadrukte, weer terug in de kleedkamer, dat de race nog niet was gelopen. "Ga op zoek naar de 3e goal," was de opdracht waarmee de Utrechtse elf weer terug het veld op gingen, "Want de Graafschap zal fel uit de startblokken komen, om snel de aansluitingstreffer te maken". En zo geschiedde.

Dat wil zeggen: de thuisploeg gaf al snel haar intenties aan. Een knap afstandsschot werd even knap door Fabian de Keijzer verwerkt tot corner. En uit die corner werd De Graafschap behoorlijk gevaarlijk. Maar de kopbal werd door Giovanni de la Vega bekwaam van de lijn gekopt. Daar gingen de Utrechters door het oog van de naald. Maar het bleek slechts uitstel te zijn.

Enkele minuten later profiteert Harry Bakker van matig uitverdedigen van Mark Pabai. De bal kon weer ingebracht worden en Bakker verschalkte zo doelman Fabian de Keijzer. Datgene wat in de rust nog zó werd benoemd en zó voor werd gewaarschuwd, werd werkelijkheid.

Maar enkele minuten later was er weer orde op zaken gesteld. De sublieme pass van Yassin Tekfaoui werd door Tashreeq Matthews opgepikt. Matthews zocht het 1:1 duel en prikte de bal achter doelman Guus Vaags, daarmee de marge weer op 2 brengend. En dat was maar goed ook, want FC Utrecht liet zich in het vervolg van de wedstrijd voor een 2e keer in de luren leggen.

Ruim 10 minuten voor afloop van de reguliere speeltijd kreeg De Graafschap weer geloof in enig resultaat. Dit keer via de voet van Quinn Vervelde, die voor de 2-3 tekende. Dat dit zorgde voor een hectische slotfase, laat zich raden.

Bijkomende factor was, dat scheidsrechter Sytse Bosscha het nodig vond om extreem veel extra tijd toe te kennen. Op grond waarvan werd eigenlijk niet duidelijk. Er waren een aantal wissels en aan tijdrekken deden beide ploegen niet. Maar de extra minuten hielpen de thuisploeg niet. De eindstand werd 2-3 in het voordeel van de bezoekers.

Het werd tijd voor een overwinning, niet dan trainer Robert Wijnands?
"Ja goed, ik vond dat wij de meeste aanspraak konden maken op de drie punten. En ja, dat werd tijd. Wij hebben zo vaak wedstrijden nipt gelijkgespeeld of nét aan verloren. Dat werd bijna een dingetje. Maar ik zag vandaag een ploeg die als collectief heel hard gewerkt heeft. Dat was ook nodig, want wedstrijden in Doetinchem zijn nooit makkelijk. Zonder uitzondering is iedereen volle bak gegaan. In mijn ogen een volledig verdiende overwinning, op basis van een prima teamprestatie".

De Graafschap O19 - FC Utrecht O19 2-3
18. 0-1 Yassine Tekfaoui
22. 0-2 Zep Swijghuisen
54. 1-2 Harry Bakker
59. 1-3 Tashreeq Matthews
80. 2-3 Quinn Vervelde