Kater in Overijssel

03 februari 2019

FC Utrecht verliest met 4-3 van PEC Zwolle.

FC Utrecht heeft in een wedstrijd waarover vermoedelijk nog lang wordt nagesproken aan het kortste eind getrokken. PEC Zwolle hield de punten in Overijssel: 4-3.

In een tijdsbestek van amper een kwartier verandert de wedstrijd PEC Zwolle-uit voor FC Utrecht van een opkikker-in-wording naar een Kater met een hoofdletter K. Speelminuut 75. Vier minuten eerder heeft Urby Emanuelson de rode kaart gekregen en dus speelt FC Utrecht nog met tien man. De stand is 1-2, de marge dus minimaal. Jean-Christophe Bahebeck maakt met een prachtig schot in de kruising de 1-3 en in het gastenvak wordt hartstochtelijk gejuicht. De zege is binnen handbereik, zo zou je stellen. De opkikker die zo welkom is, lijkt dan ook echt aanstaande.

Van Duinen matchwinner
Twintig minuten later is het Mike van Duinen die met een puntertje in de hoek de 4-3 scoort. Diep in blessuretijd, aangemoedigd door duizenden Blauwvingers, verwordt de spits van PEC Zwolle met een uiterste krachtsinspanning tot matchwinner. De wedstrijd is in iets meer dan een kwartier volledig op z'n kop gezet. 

Strafschop
Vijf minuten eerder al is de aanvaller ook trefzeker. Dat doet hij vanaf de strafschopstip. Terwijl de ruim 13.000 aanwezigen in het MAC3PARK Stadion met een pingel geen rekening houden, wijst arbiter Björn Kuipers toch echt naar de stip. Volgens zijn oordeel is de overtreding van Nicolas Gavory op Kingsley Ehizibue dus niet buiten, maar binnen het zestienmetergebied gemaakt. Geel voor de Fransman, penalty voor de Zwollenaren. En: raak. 3-3. Het is de treffer die het PEC Zwolle van Jaap Stam de extra boost geeft die het nodig heeft om in de absolute slotfase, tegen een Utrechts tiental, er nog meer uit te halen.

Lam geeft startschot voor slotbelegering
Het startschot voor dat slotoffensief wordt gegeven door Thomas Lam. De verdediger van de Blauwvingers scoort vijf minuten na de 1-3 van Bahebeck de 2-3. Om ervoor te zorgen dat eerdere doelpunten van Simon Gustafson (0-1, prachtig schot na goed werk van Riechedly Bazoer) en Timo Letschert (na tussendoor een 1-1 van Vito van Crooij maakt de verdediger de 1-2, knappe kopbal na een hoekschop) drie of in elk geval één punt waard blijken, moet FC Utrecht met tien spelers tegen elf Zwollenaren dan tot het uiterste gaan. Dat doet het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat ook, maar op het Overijsselse kunstgras blijkt dat niet genoeg.

PSV-thuis is volgende opdracht
De volgende opdracht voor de ploeg van Advocaat: een treffen met de koploper. In Stadion Galgenwaard begint het treffen met PSV zondag om 16.45 uur. De kaartverkoop voor de kraker tegen de Eindhovenaren is in volle gang. Tickets zijn verkrijgbaar ONLINE en in de FC Utrecht Fanshop.

PEC Zwolle - FC Utrecht 4-3 (1-1)
7. Simon Gustafson 0-1
25. Vito van Crooij 1-1
59. Timo Letschert 1-2
75. Jean-Christophe Bahebeck 1-3
80. Thomas Lam 2-3
90. Mike van Duinen (strafschop) 3-3
90+5. Mike van Duinen 4-3

Gele kaarten: Thomas Lam, Younes Namli, Kenneth Paal (PEC Zwolle), Riechedly Bazoer, Jean-Christophe Bahebeck, Nicolas Gavory, Timo Letschert (FC Utrecht).

Rode kaarten: 71. Urby Emanuelson (FC Utrecht) en Riechedly Bazoer (FC Utrecht, na afloop wedstrijd).

Toeschouwers: 13.024.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling PEC Zwolle: 
Mickey van der Hart; Kingsley Ehizibue, Bram van Polen, Thomas Lam, Kenneth Paal; Ouasim Bouy (71. Zian Flemming), Pelle Clement, Younes Namli; Vito van Crooij (81. Stanley Elbers), Lennart Thy, Mike van Duinen.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Riechedly Bazoer (81. Gyrano Kerk), Joris van Overeem, Urby Emanuelson, Simon Gustafson; Jean-Christophe Bahebeck (76. Mark van der Maarel), Sander van de Streek.