Jong FC Utrecht kan Maastrichtse polonaise niet verstoren

15 februari 2019

Beloftenploeg verliest in De Geusselt met 4-2 van in carnavalsstemming verkerend MVV Maastricht.

De beloftenploeg van FC Utrecht heeft tegen MVV Maastricht vanavond (vrijdag) niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Limburgers hielden de punten in de eigen Geusselt: 4-2.

Het wordt vooraf al op enthousiaste toon door de Businessclub van MVV Maastricht gebazuind: verricht Prins Carnaval de symbolische aftrap, dan staat er vrijwel geen maat op ‘us MVVke’. Dan wordt er vaak overtuigend gewonnen. Drie keer raden wie deze avond de kick-off doet? Precies. Toch komt Jong FC Utrecht nog behoorlijk in de buurt van het verstoren van de Maastrichtse polonaise.

Arweiler doet Kostons’ goal teniet
Jonas Arweiler is het die na een half uur spelen de 1-1 scoort. Na een rush van Nick Venema over de rechterflank kiest de Duitser goed positie. Venema heeft er bovendien oog voor én levert de bal op maat af. Arweiler? Die blijft koel, en schiet raak. En daarmee is de snelle 1-0, gemaakt door Koen Kostons, in feite tenietgedaan.

Door het oog van de naald
Op dat moment host MVV Maastricht niet meer, maar zwalkt het. De polonaise staat op scheuren, de ploeg heeft het lastig tegen de Utrechtse beloften. Venema bezorgt Maxime Gunst, Dimitri Lavalée en Ricardo Ippel overwerk, en daardoor geniet Arweiler bij vlagen wat meer vrijheid dan hij gewend is. Maar juist op een moment dat de Duitse aanvaller dubbele dekking heeft, speelt hij zichzelf in scoringspositie. In een paar tellen tijd ontdoet de spits zich achtereenvolgens van Ippel en Shermar Martina en gaat hij alleen af op Luuk Koopmans. De keeper mazzelt: Arweiler schiet naast. Prins Carnaval ziet het ook: MVV Maastricht kruipt door het oog van de naald in die fase.

Ineens maken ze het verschil
Na de pauze zetten de Limburgers een stuk meer druk op de Utrechtse laatste linie. Die slaagt er in die periode niet in langdurig stand te houden. Tien minuten na de rust knalt Jordy Croux de bal in de bovenhoek (2-1) en weer tien minuten later is het Luc Mares die, na een corner van Croux, van dichtbij de 3-1 tegen de touwen kopt. Ineens is dan het verschil gemaakt door de Limburgers, en voorzichtig denkt het team van Ron Elsen al aan een driepunter.

Als een Braziliaanse zaalvoetballer
Maar een kwartier voor tijd wordt het weer spannend. Venema is het die hoogstpersoonlijk de Maastrichtse defensie ontmantelt. Als ware hij een Braziliaanse zaalvoetballer danst de aanvaller uit Austerlitz zichzelf een weg door de Limburgse achterhoede. De ene na de andere speler wordt door Venema het bos in gestuurd, waarna de spits op het moment van de waarheid de rust bewaart en de bal snoeihard achter Koopmans knalt: 3-2, Jong FC Utrecht heeft weer zicht op een resultaat dankzij een pracht van een goal.

Toch in de polonaise
Lang duurt dat niet. Amper vijf minuten na de aansluitingstreffer van Venema, is het Anthony van den Hurk die de wedstrijd beslist. De aanvaller scoort pal voor de billenknijpende Angel Side de 4-2 en geeft daarmee het startsignaal: de polonaise kan nu dan toch echt worden ingezet in ‘Mestreech’.

Nu twee keer thuis
De eerstvolgende twee partijen op de kalender van Jong FC Utrecht zijn thuisduels. Het team van trainer/coach Robin Pronk neemt het op maandag 25 februari op Sportcomplex Zoudenbalch op tegen TOP Oss en treedt op vrijdag 1 maart, ook op Zoudenbalch, aan tegen Telstar. Voor beide partijen is de kaartverkoop inmiddels in gang.

MVV Maastricht - Jong FC Utrecht 4-2 (1-1)
11. Koen Kostons 1-0
28. Jonas Arweiler 1-1
55. Jordy Croux 2-1
65. Luc Mares 3-1
76. Nick Venema 3-2
80. Anthony van den Hurk 4-2

Gele kaarten: Jonas Arweiler (Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 3.786.

Scheidsrechter: Edgar Bijl.

Opstelling MVV Maastricht: 
Luuk Koopmans; Marnick Vermijl, Shermar Martina, Dimitri Lavalée, Maxime Gunst (79. Asumah Abubakar); Ricardo Ippel (46. Joshua Holtby), Luc Mares, Koen Kostons; Jordy Croux (89. Shermaine Martina), Anthony van den Hurk, Joeri Schroijen.

Opstelling Jong FC Utrecht: 
Maarten Paes; Sylian Mokono (35. Wai-Tsun Dai), Junior van der Velden, Christopher Mamengi, Tim Brinkman; Dragos Albu (79. Mohamed Mallahi), Shayne Pattynama (70. Rick Mulder), Redouan El Yaakoubi; Nick Venema, Jonas Arweiler, Keelan Lebon.